Skip to main content

Zonnepanelen huren, het concept is bij ons nog niet ingeburgerd maar door de stijgende energieprijzen zien aanbieders de vraag wel stijgen. “Normaal is januari letterlijk en figuurlijk een donkere maand voor ons maar dit jaar krijgen we opvallend veel aanvragen”, klinkt het.
Buiten is het donker, koud en nat. Maar voor we de lichten en de verwarming aansteken denken we eerste nog eens twee keer na. Sommige consumenten namen al het heft in eigen handen en gaan resoluut voor zonnepanelen. En voor wie de coronajaren financieel zwaar geweest zijn, kijkt dan al gauw naar een huur-systeem. “We zien opvallend meer aanvragen deze tijd van het jaar”, zegt Thomas Voets van Futech. “Dit is nochtans niet het moment dat mensen aan zonnepanelen denken. Onze verkopers geven ook aan dat het vooral de stijgende energieprijzen zijn, die de interesse voor alternatieven stimuleert.” Ook andere aanbieders zoals doe-het-zelver Brico zeggen dat de vraag naar de huurformule sterk gestegen is de laatste jaren.
Het grote voordeel: je hoeft geen duizenden euros neer te tellen voor een installatie en de maandelijkse huur die je betaalt ligt vast. “Mensen die vandaag intekenen betalen 20 jaar lang, elke maand dezelfde prijs voor hun installatie. Ze zijn geen eigenaar van hun zonnepanelen, dat betekent ook dat alles van onderhoud of technische ingrepen voor onze rekening zijn. Dat vinden de meeste klanten ook de grootste troef”, zegt Voets. En kan het ook onze elektriciteitsfactuur doen dalen? “We mikken er op om 20 procent onder de reguliere elektriciteitsfactuur te liggen. Met de huidige energieprijzen zou dat nog lager moeten zijn. Bij de installatie komt daarom ook standaard een batterij die de overtollige zonne-energie opslaat om ’s avonds te kunnen gebruiken. Het idee is dat je zo weinig mogelijk elektriciteit van het net haalt en ook zo weinig mogelijk weer op zet.”
Het grote nadeel? Als je na 20 jaar de optelsom maakt zullen de gehuurde zonnepanelen duurder uitkomen. De meeste firma’s geven wel de mogelijkheid om de zonnepanelen over te kopen. “Wij zien vaak mensen die een nieuwbouw hebben gezet, nog zonnepanelen willen maar daar geen budget meer voor hebben. Zij kopen de zonnepanelen dan over wanneer het budget er wel is.” Wie zijn huis verkoopt moet ook rekening houden met de gehuurde panelen op zijn dak.

Vlaming zit anders in elkaar

“Ik kan niet zeggen of zonnepanelen huren goed of slecht is. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. En elk gezin moet zelf die overweging maken”, weet Dirk Van Evercooren, algemeen directeur Organisatie Duurzame Energie (ODE). “Dat meer mensen weten dat het systeem bestaat is natuurlijk wel een goede zaak.”
De vraag zit dus in de lift maar de markt verdwijnt in het niets tegenover Nederland waar het systeem al goed ingeburgerd is. “De Vlaming zit toch anders in elkaar”, zeggen zowel Evercooren als Voets. “Vlamingen zijn graag eigenaars van wat ze aankopen. Het duurde ook lang vooraleer de deelmobiliteit of ‘Mobility-as-a-Service’ hier zijn ingang kende. Nu begint dat stilaan wel van de grond te komen. Hopelijk kan dat ook met ‘Electricity-as-a-Service’.”
Bron: Het Nieuwsblad, 22 januari 2022

Maak kennis met onze unieke huurformule!

Leave a Reply