Skip to main content

De wereldwijde CO2-uitstoot is in 2022 minder hard gestegen dan aanvankelijk werd gevreesd, doordat de groei van schone energie een groot deel van de impact van een groter gebruik van kolen en olie compenseerde.

Dat meldt het international energieagentschap IEA in het rapport ‘CO2 emissions in 2022’. Het rapport is het eerste in de nieuwe serie de Global Energy Transitions Stocktake in aanloop naar de VN-klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Onhoudbaar groeipad CO2 uitstoot

De wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies zijn in 2022 met minder dan 1 procent gestegen – minder dan aanvankelijk werd gevreesd – doordat de groei van zonne-energie, windenergie, elektrische auto’s, warmtepompen en technologieën voor energie-efficiëntie de gevolgen van het toegenomen gebruik van steenkool en olie compenseerden.
Hoewel de stijging van de uitstoot vorig jaar veel kleiner was dan de uitzonderlijke stijging van meer dan 6 procent in 2021, blijven de emissies zich volgens de onderzoekers op een onhoudbaar groeipad bevinden, wat vraagt om krachtigere maatregelen om de overgang naar schone energie te versnellen en de wereld op weg te helpen naar het voldoen aan haar energie- en klimaatdoelstellingen, volgens de nieuwe analyse, CO2-emissies in 2022., die de nieuwste analyse van het IEA op één plek zal samenbrengen en vrij toegankelijk zal maken ter ondersteuning van de eerste wereldwijde inventarisatie in de aanloop naar de COP28-conferentie over klimaatverandering in november.

36,8 miljard ton

De wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies zijn in 2022 met 321 miljoen ton gestegen – 0,9 procent en bereikten volgens het rapport een nieuw hoogtepunt van meer dan 36,8 miljard ton. De stijging van de uitstoot was aanzienlijk langzamer dan de wereldwijde economische groei van 3,2 procent, wat volgens de onderzoekers duidt op een terugkeer naar een 10 jaar durende trend die in 2021 werd onderbroken door het snelle en emissie-intensieve economische herstel van de Covid-crisis.

Extreme weersomstandigheden, waaronder droogtes en hittegolven, evenals een ongewoon groot aantal kerncentrales die offline waren, droegen bij aan de stijging van de uitstoot. Tegelijkertijd werd een extra uitstoot van 550 miljoen ton werd vermeden door meer gebruik te maken van schone-energietechnologieën. IEA-directeur Fatih Birol: ‘De gevolgen van de energiecrisis hebben niet geleid tot de grote toename van de wereldwijde uitstoot waar aanvankelijk voor werd gevreesd – en dit is te danken aan de uitstekende groei van hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-efficiënte technologieën. Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna 3 keer zo hoog zijn geweest.’

Bron: Solarmagazine.nl, 6 maart 2023