Revolutionair. Het Circusol project start waar anderen stoppen: het recycleren van zonnepaneleninstallaties en het verlengen van de levensduur van producten.
De Zwitserse gemeente Wohlen bij Bern staat synoniem voor hernieuwbare energie. De gemeente in het kanton Bern gaf haar naam aan het Wohlen meer, een reservoir dat het lokale energieproductie- en distributiebedrijf BKW al 100 jaar gebruikt om elektriciteit op te wekken. Ook in de moderne tijd zet Wohlen de norm met het Circusol project, dat een bijdrage levert aan het recycleren van afgedankte componenten van zonnepaneleninstallaties waardoor hernieuwbare energie wordt bevrijd van onnodige neveneffecten. Dit baanbrekende concept is essentieel om de hulpbronnenefficiëntie van hernieuwbare energie te verhogen en de klimaatcompatibiliteit verder te optimaliseren in het kader van het Horizon2020-onderzoeksprogramma.
Ralph Waldmeier, Business Development Manager bij BKW, benadrukt het belang van dit project in termen van duurzaamheid. “Closed-loop recyclage is van het grootste belang voor de toekomst van zonne-energie. Bij BKW hebben we alle baat bij enerzijds het verlengen van de levensduur van onze producten en anderzijds bij het vergemakkelijken van de recyclage van de grondstoffen in de producten anderzijds.”
Een tweede leven voor zonnepanelen
BKW, de enige elektriciteitsleverancier in Wohlen, voorziet alle noodzakelijke data voor dit doel. De gegevens worden verzameld bij de Bern University of Applied Sciences (BUAS). Professor Stefan Grösser, hoofd van de afdeling Industrial Engineering and Management: “Om de basis te leggen voor het verdere gebruik en uiteindelijk de recycling van de PV-installaties, moet je eerst weten uit welke materialen deze zijn opgebouwd”. In de toekomst moet het mogelijk zijn om op het moment van verwijdering alle modules toe te wijzen wat betreft constructie en materiaalsamenstelling . Dankzij een “materiaalpas” is een tweede leven van het systeem mogelijk.
Andere strategieën zijn de herverwerking en reparatie van bestaande installaties. Grösser: “Ons doel is ervoor te zorgen dat de producten een zo lang mogelijke levensduur hebben. Een modern PV-systeem heeft een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar.” Maar zelfs dan behoudt de installatie nog steeds ongeveer 85 procent van zijn oorspronkelijke productiecapaciteit en kan deze dus ten volle worden benut.
Informeren noodzakelijk
Hoewel hernieuwbare energie steeds meer ingeburgerd geraakt, zien experts een informatietekort bij een deel van de bevolking. “Klanten staan tegenwoordig veel meer open voor de hedendaagse aanbiedingen. Wat betreft informatie zijn ze echter vaak niet up-to-date”, besluit BKW-manager Waldmeier.
Het Wohlen-project dient dus ook om bewoners in te lichten over details zoals afschrijving en kosten van het beheer van de installaties, waarmee ze hun eigen consumptie of overheidssubsidies dekken. Voor Bänz Müller, de burgemeester van Wohlen, is het project in alle opzichten baanbrekend. “Voor mij vindt de omslag van energie vooral plaats in de gemeenten. Omdat we hier dicht bij de mensen staan en direct toegang hebben tot de data.”
Bron: Circusol.eu, 29 september 2020