Skip to main content

Vooraleer men overgaat tot de montage van zonnepanelen, dient er een windstudie te worden uitgevoerd. Factoren die hierbij in rekening worden gebracht zijn de ligging, de hoogte en de constructie van het gebouw waarop de panelen zullen worden geplaatst.
Bij een plat dak wordt er gekozen voor een systeem met ballast of een systeem met perforatie. In dit artikel gaan we dieper in op dit laatste type constructie.

Montage Systeem

Het montagesysteem wordt berekend aan de hand van de ‘EN’-norm voor windbelasting. Dit is dezelfde norm die wordt gebruikt bij windberekeningen voor gebouwen. De constructie moet bestand zijn tegen een windsnelheid van 40 m/s. Aan de hand hiervan worden een aantal krachten berekend die ingrijpen op het zonnepaneel.Windbelasting
De nodige berekeningen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de constructie bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De installatie dient met andere woorden bij om het even welke omstandigheden op het dak bevestigd te blijven.
De constructie die van toepassing is vormt een rechtstreekse verbinding tussen de zonnepanelen en de stalen gebouw structuur. We spreken hier over een starre mechanische verankering.
 
Windbelasting
De doorboringen door het dak worden ‘inserts’ genoemd. Dit zijn de steunpunten waarop men verder bouwt. Aan de hand van een inplantingsplan wordt de locatie van de inserts verduidelijkt.
Windbelasting
Op deze ‘inserts’ wordt de onderconstructie gemonteerd. Deze steunt enkel op deze punten en wordt mechanisch bevestigd met 8*M12 bouten met een borgmiddel. Dit om te garanderen dat de installatie ten alle tijden op het dak blijft staan. Onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van een dergelijke bevestiging.
Windbelasting
Op deze constructie wordt een soort van tafels, ook alweer thermisch verzinkt materiaal van minimaal 56µm dikte, bevestigd. Onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van een dergelijke constructie.
Windbelasting
Onderstaande foto toont een project uit de praktijk met een verankering door het dak.
Windbelasting 6

Materialen

Alle materialen die gebruikt worden, dienen te voldoen aan de norm EN ISO 14713. Deze norm definieert de verschillende corrosiviteitscategorieën en de overeenstemmende jaarlijkse zinkverbruiken. Futech levert (voorverzinkte) staalprofielen met een verhoogde zinklaag (= 800 g/m² of 56 µm). Deze materialen hebben een levensduur van minstens 35 jaar op de site. De bewuste norm geldt zowel voor de onderconstructie als voor de bouten, kabelgoten, schroeven, moeren,…

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply