De globale CO2-uitstoot is in 2019 met 2 procent gedaald, meteen goed voor de grootste daling in dertig jaar. Een belangrijke rol in deze daling is weggelegd voor zonne-energie. Toch is er geen enkele reden tot euforie.
Volgens de onderzoekers van de onafhankelijke denktank Ember zal er immers een snellere verschuiving naar hernieuwbare energie nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen.
Goed nieuws komt er vooral uit de Europese Unie en de Verenigde Staten, met respectievelijk 24% en 16% minder energie uit steenkool. “Toch moeten regeringen de elektriciteitstransitie nog steeds versnellen zodat de energieproductie uit steenkool definitief in elkaar zakt”, analyseert Dave Jones, elektriciteitsanalist bij Ember.
Wind en zon
Bovendien mogen we niet de fout maken om massaal over te schakelen naar energie op gas. “Als we dat doen, ruilen we gewoon de ene fossiele brandstof in voor de andere”, zegt Jones. “De goedkoopste en snelste manier om elektriciteitsproductie uit kolen te beëindigen, is door een snelle uitrol van wind- en zonne-energie.”