De uitdagingen op de internationale woonmarkt zijn immens: betaalbaar, energie- en CO2-neutraal wonen, aangepast aan de diversiteit van samenlevingsvormen is de toekomst. Vernieuwende woonmodellen dringen zich op.
Skilpod maakt hierin duidelijke keuzes en combineert de ontwikkeling van een internationaal opschaalbaar productengamma met een doorgedreven industrialisatie en digitalisering van het ganse bouwproces. Deze unieke combinatie laat toe om de ontwikkelingskost stelselmatig te verlagen en ruimte te scheppen voor disruptieve modellen als ‘Living As A Service’.
De oprichters, Filip Timmermans en Jan Vrijs, versterken voor deze uitdagingen Skilpod met de expertise en daadkracht van ervaren partners: investeerder van het eerste uur Raymond Cretskens (Groep Cretskens) krijgt het gezelschap van Groep Van Roey en U2Pgroup (Ismaël Ben-Al-Lal).
Skilpod is sinds 2013 dé trendsetter in de woningmarkt met de realisatie van tal van vernieuwende woonprojecten. Skilpod bouwde in deze periode niet enkel een sterke merkstatus op maar optimaliseerde ook stelselmatig haar volledige geprefabriceerde bouwtechniek. Op minder dan 7 jaar tijd groeide Skilpod zo uit tot één van de invloedrijkste spelers in de Benelux-markt in het bijzonder voor de ontwikkeling en realisatie van betaalbare, duurzame en esthetische hoogstaande compacte woningen.
Met de komst van Groep Van Roey en U2Pgroup zet Skilpod resoluut haar keuze voor haar eigen Skilpod woonconcepten door met een laser-focus op de ontwikkeling van compacte en energie-neutrale woningen (eenlaags tot mid-rise). Dit is de volgende belangrijke stap in de uitrol van het businessmodel en de internationale opschaling.
Betaalbaar wonen
Anno 2020 staat het in Geel gevestigde Skilpod voor een aantal grote uitdagingen. “Het is onze ambitie om betaalbaar en energie-neutraal wonen op een nog grotere schaal te kunnen aanbieden” verduidelijkt Filip Timmermans. “Om dit te realiseren moet de bouwkost drastisch verder verlaagd worden door een doorgedreven industrialisatie en digitalisatie van het ganse bouwproces.” vult medeoprichter Jan Vrijs aan.
In een snel veranderde wereld zien Timmermans en Vrijs tevens enorm veel mogelijkheden met het ‘Living as a Service’-concept waarbij wonen als een dienst wordt aangeboden. “In dit model wordt uiteindelijk een huurder een investeerder en betaalt hij/zij een vergoeding die niet enkel het wonen maar ook het energieverbruik en andere services dekt” klinkt het bij de Skilpod-oprichters.
Corporate venturing
Om deze ambitie te realiseren ging Skilpod op zoek naar complementaire partners-investeerders met een gemeenschappelijke visie en cultuur die allen duurzaam ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Als aandeelhouder van het eerste uur draagt Raymond Cretskens Skilpod een warm hart toe. “Gezien onze ambitie om woonentiteiten te ontwikkelen met een herkenbare Skilpod-signatuur en deze internationaal te commercialiseren volgens een franchisemodel, is het ontzettend waardevol om de expertise van Raymond aan boord te hebben. Met Groep Cretskens is Raymond de grootste franchisenemer van Carrefour-supermarkten in België. Hij kent dus als geen ander de kneepjes van het vak.”
Een nieuwe aandeelhouder is U2Pgroup, de holding van Ismaël Ben-Al-Lal boven onder andere zonnepaneleninstallateur Futech en ingenieursbureau iLumen. “Vanuit haar ervaring en technische bagage zal U2Pgroup een belangrijke rol opnemen met betrekking tot het duurzaamheidvraagstuk” legt Timmermans uit. “Bovendien hebben zij al heel wat stappen gezet in het toepassen van het ‘Energy as a Service’ principe in de praktijk, wat perfect past binnen het bredere kader van ‘Living as Service’, vult Vrijs aan.
Tot slot zijn de oprichters zeer verheugd dat ook Groep Van Roey zal toetreden als aandeelhouder van Skilpod. “De visie van Groep Van Roey om de kwaliteit van het leven van mensen te verbeteren door de creatie van leefbare, duurzame en betaalbare omgevingen sluit naadloos aan bij onze visie. Bovendien hebben zij 280 jaar ervaring met het ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren van complexe projecten en zetten zij zwaar in op de energietransitie en circulair bouwen”.