Skip to main content

Het Europees Parlement heeft met 376 stemmen voor, 139 tegen en 116 onthoudingen de Net-Zero Industry Act goedgekeurd die Europese productie van batterijen en zonnepanelen stimuleert.

Eerder deze maand stemde de commissie voor Industry, Research and Energy (ITRE) van het Europees Parlement al in met de Net-Zero Industry Act. De Europese Commissie presenteerde afgelopen april de Net-Zero Industry Act.

40 procent vraag

Deze moet ervoor zorgen dat de strategische productiecapaciteit van de EU voor met name 8 net-zero-technologieën – waaronder batterijen, CO2-afvang en opslag (ccs), elektrolysers, warmtepompen, windmolens, zonnecollectoren en zonnepanelen – tegen 2030 ten minste 40 procent van de Europese vraag benadert of bereikt.
Bovendien moet de Net-Zero Industry Act ervoor zorgen dat Europa 25 procent van de wereldwijde marktwaarde voor deze technologieën verovert. Het is ook de bedoeling om de uitdagingen bij het opschalen van de productiecapaciteit in deze technologieën aan te pakken.

Toepassingsgebied uitgebreid

In de door hun ingediende amendementen hebben Europarlementariërs het toepassingsgebied van de ontwerpwetgeving uitgebreid naar de gehele toeleveringsketen, inclusief onderdelen, materialen en machines voor de productie van net-nul-technologieën.

Bovendien stellen ze een bredere, meer uitgebreide lijst van technologieën voor, die periodiek moet worden bijgewerkt. Met name kernsplijting- en kernfusietechnologieën, duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF’s) en specifieke industriële technologieën zijn opgenomen in de lijst.

‘Menens’

‘Met het aannemen van dit voorstel laten de Europarlementariërs zien dat het ze menens is om Europa geschikt te maken voor industriële productie’, aldus de Duitse Europarlementarier Christian Ehler. ‘Zonder deze stappen om de administratieve lasten te verminderen, processen te versnellen, en meer overheidsinvesteringen in onze industrie en innovatie, zou Europa geconfronteerd worden met decarbonisatie door deïndustrialisatie. Dit voorstel laat zien dat we dit kunnen voorkomen.’

Nu het Europees Parlement voor de Net-Zero Industry Act heeft gestemd, moet de Raad van de Europese Unie nog haar standpunt heeft bepalen waarna de gesprekken over de definitieve vorm van de wet van start kunnen.

Red flag

Dries Acke beleidsdirecteur bij de koepelorganisatie SolarPower Europe ziet positieve punten in de Europese wetgeving, maar stelt het standpunt van het Europees Parlement één lelijke wending bevat. ‘Het introduceert prekwalificatiecriteria voor lokale inhoud, wat betekent dat technologieën die gedeeltelijk buiten Europa worden geproduceerd niet eens mogen meebieden op openbare veilingen. Dit is een red flag voor de zonne-energiesector en voor degenen die zich inzetten voor de energiezekerheid en klimaatdoelstellingen van de EU. Er kunnen 2 dingen waar zijn: we moeten harder werken om de Europese productie van zonne-energie te ondersteunen en Europa moet deel uitmaken van een geglobaliseerde toeleveringsketen voor zonne-energie om de klimaat- en energiedoelstellingen te halen.’

Bron: Solarmagazine.nl, 23 november 2023