Skip to main content
Vlaanderen heeft te winnen bij de slimme meter, maar de kosten en de baten zijn ongelijk verdeeld. Vooral kleine verbruikers dreigen de dupe te worden.

De Vlaamse regering besliste in februari om vanaf 2019 digitale stroommeters in te voeren. De energieregulator Vreg moest nog wel onderzoeken of de invoering rendabel is, want een technologie die de consument op kosten jaagt, ligt gevoelig.
Het algemene resultaat is positief. De opbrengsten van slimme meters liggen over twintig jaar bekeken 336 miljoen euro hoger dan de kosten. Daarmee is de kosten-batenanalyse nu een stuk positiever dan in de vorige studie, drie jaar geleden.
Maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende categorieën van gebruikers. Bedrijven, eigenaars van zonnepanelen en gebruikers van een budgetmeter zijn de groepen waar het positieve effect het grootst is. Alleen gaan de baten vaak niet naar de gezinnen zelf, maar naar de distributienetbeheerders (Eandis, Infrax). Zij sparen kosten uit; zo moeten ze geen controleurs meer op pad sturen om meteropnames te doen en wordt het ook veel gemakkelijker om fraude op te sporen.
De netbeheerders kunnen de investering in slimme meters en de gevolgen ervan ook doorrekenen aan de verbruiker. De Vreg berekent de bijkomende factuur voor de klanten op gemiddeld 27,95 euro per jaar voor gas en elektriciteit samen.
De gebruikers van energie kunnen mogelijk ook rekenen op baten, maar alleen als ze actief gebruik maken van hun slimme meter – waarvoor ze vaak ook extra moeten investeren in software – en hun gedrag aanpassen, bijvoorbeeld door energiebesparing en verschuiving van hun energieverbruik naar een tijdstip waarop elektriciteit goedkoop is.
Kleine verbruikers (een verbruik van minder dan 3.500 kWh per jaar, maar geen zonnepanelen) of mensen die al energiezuinig leven, vertrekken daarbij paradoxaal genoeg met een kosten-batenverhouding die behoorlijk negatief is. Voor hen lijkt het erg moeilijk om van de slimme meter een winstgevende investering te maken.
Daarbij valt wel op te merken dat de Vlaamse regering in eerste instantie wil inzetten op slimme meters bij groepen waar wel winstpotentieel zit: eigenaars van zonnepanelen en gebruikers van budgetmeters. De rest volgt (veel) later aangezien de slimme meters over een periode van twintig jaar worden ingevoerd.
SP.A-parlementslid Rob Beenders vraagt maatregelen te nemen om de voordelen van de slimme meter terug te geven aan de energieverbruikers. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wijst erop dat de Vreg de invoering van de slimme meter zoals hij die heeft gepland, ‘een juiste beleidsbeslissing’ is. Hij zet door om de slimme meters vanaf 2019 te beginnen plaatsen.
Bron: De Standaard, 19 mei 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 12 Comments

 • verpoorten schreef:

  beste, ik zie een fout in uw uitleg, waarom eerst zonnepaneel eigenaars?
  juist daar is meer aan verdiend door VREG(staat)
  al deze mensen moeten die digitale meter afwijzen en anders een rechtszaak aangaan
  want dit is contract breuk

 • arthur schreef:

  Waarom moet een digitale meter (weeral) geld kosten??? De netbeheerders hebben al die voorbije jaren veel winst gehaald uit de verhuur van de gewone meters. Die zijn al lang afgeschreven en toch wordt er nog huur geïnd. Conclusie: geld vragen voor een digitale meter is gewoon diefstal. De meter vervangen zou gewoon kosteloos moeten en de huur blijft dezelfde. Daarenboven halen de netbeheerders ook winst uit de besparing die ze doen na het plaatsen van de meters. Dus zouden digitale meters zelfs GOEDKOPER moeten zijn dan de gewone meters.

 • Alfons Boecxstaens schreef:

  Ik heb 10kW aan zonnepanelen op mijn dak liggen die gemiddeld per jaar een 11000kWh opbrengen.
  Daar ik rechtstreekse electrische verwarming heb ligt mijn hoofdverbruik in de herfst /winterperiode en de hoofdopbrengst van mijn zonnepanelen ligt vanzelfsprekend in de lente /zomerperiode.
  Jaarlijks heb ik nog een resterend verbruik van +- 100 kWh piek en een 4000kWh dal met de terugdraaiende teller.
  jaarlijks betaal ik nu ook een kleine € 1000 voor de injectie van stroom op het net van mijn zonnepanelen.
  Hopelijk zijn dergelijke situatie’s mee ingecalculeerd bij de nieuwe “SLIMME METERS”.

 • Put Xavier schreef:

  Ik heb de zelfde situatie, 10000 kwh zonnepanelen en rechtstreekse elektrische verwarming. Maar er is geen simulator voor dit te berekenen.

 • Wim schreef:

  Heb net vernomen dat alle zonnepaneelhouders een nieuwe slimme meters krijgen. Het plaatsen van deze meters zal dit jaar juni/juli plaatsvinden.
  Zoals u weet leven we van elektriciteit (vloerverwarming, boiler,…). Zo konden we door onze 24 panelen onze verbruik in evenwicht houden.
  De vraag is nu: hoe zit dat met de nieuwe meters? Is dat een nadeel voor ons? We hebben geen nachttarief? Zoveel vragen omtrent dit.

 • Ria schreef:

  een simpele vraag van een volslagen leek met plannen voor zonnepanelen aan de mensen op dit forum :
  als ik 8000 kWh verbruik en 6000 kWh opbrengst heb, op welk volume worden dan de netwerkkosten en toeslagen berekend, op 8000 of op 2000 ? Dank voor jullie antwoord.

 • Alvermann schreef:

  Hallo iedereen,
  In 2008 kocht ik zonnepanelen aan ten bedrage van 48000 euro.
  Voor in totaal 10000 kva. De groentestroomcertificaten bedroegen toen 450 €. Ik heb het bedrag volledig geleend. Taxen notariskosten en intetesten. 21% btw. Toch nog een goede investering . Mijn vrouw en ikzelf zijn gepensioneerden en bijgevolg in de lente en zomer zeer zelden thuis. De bedoeling was op in de zomer een reserve aan te leggen voor onze warmtepomp in de winter. Dus geen verbruik bij opwekken. Eerst is de prosumententax ingevoerd. Daar kan ik nog mee leven ik gebruik tenslotte het net als buffer.(980€ per jaar)
  Dat men nu een slimme meter wil invoeren die niet terugdraait vind ik crimineel. Eihenlijk diefstal, hetgeen je op get net zet, Ben je kwijt.
  Ik vraag me af of er geen zonnepaneeleigenaars zíjn die zich willen verenigen om een in deze materie gespecialiseerde raadsman onder de arm wil nemen. Ik zou míj er zeker bij aansluiten en mijn bijdrage leveren.
  Ook aangaande de privacy heb ik mijn vragen. Uit mijn elektriciteitsverbruik kan men mijn hele levenswijze afleiden.
  Wanneer ik thuis kom, vertrek, slapen ga, was, strijk, douche,tv kijken enz…
  Een voorbeeldje uit de praktijk.(fictief))
  Mijn vrouw is voor 14 dagen op verlof met een vriendin, of erger ze ligt in het ziekenhuis.
  Tijdens de dag ben ik werken, geen verbruik, ik kom om 18.10 uur thuis van werken, licht verbruik tot 18.20 uur vervolgens tot 18.55 uur zwaar verbruik, douche verwarming badkamer haardroger. Van 19.00 uur tot 0430 uur geen verbruik. Van 0430 tot 0440 uur weinig verbruik. Van 0440 tot 06.15 uur geen vebruik en tenslotte van 06.15 uur tot 06.45 uur ( vertrek naar mijn werk) weinig verbruik
  DENK JE NU ECHT DAT MIJN GELOOFT DAT IK OM 19.00 UUR BEN GAAN SLAPEN EN OM 04.30 UUR BEN OPGESTAAN OM TE GAAN PLASSEN? Daar is ze t pienter voor.
  Zo zie je maar waarvoor een slimme meter goed kan zijn, voor mijn vrouw dan toch.
  Groetjes de ALVERMANN

 • Jean schreef:

  Beste Alvermann.
  Denk je dat de slimme meter niet achteruit draait omdat je niets ziet bewegen? De slimme meter heeft 2 tellers. afname en injectie. Trek de injectie af van de afname en het getal is identiek hetzelfde als op je vroegere domme analoge meter.
  Ze noemen hem slim omdat je nu exact weet hoeveel je teller is teruggedraaid.
  Je weet zelf ook hoeveel je zonnepanelen produceren en daarom weet je ook exact hoeveel je zelfconsumptie is.
  Het is ook niet omdat je niet thuis bent dat je geen verbruik hebt tenzij je de diepvriezers, frigo’s en wijnkasten afzet natuurlijk.
  Verwarming heb je nodig vanaf half september tot eind april maar in september, oktober, februari, maart en april heb je nog heel wat zonneschijn. Kijk maar eens naar de opbrengst van je zonnepanelen in die maanden. Zelfs als het verbruik van je warmtepomp maar 30% is in die periode dan nog zal de ‘slimme’ meter voor jou voordeliger zijn.
  Als je wel zou thuis zijn in de zomer en je warmtepomp verkoeld uw huis dan is dat iteraard volledig gratis en bovendien zal door de verhoogde zelfconsumptie uw distributiekosten die dan extra moet betalen verminderen.
  Zeg nu zelf : als de distributiekosten rond de 700 € liggen en je prosumententarief van 980 € wegvallen zou je dan niet liever zo snel mogelijk overschakelen naar een slimme meter?
  Met vriendelijke Groet

 • Jean schreef:

  Beste Alfons
  Je totale verbruik in huis is dus 100 + 4000 + 11000 = 15100 Kw
  Je betaalt nu voor 4100 Kw aan de leverancier + 980 € prosumententarief + distributiekosten op 4100 Kw
  Met een slimme meter betaal je aan de leverancier hetzelfde: verbruik van 4100 Kw
  Maar de meter zal bvb 5100 + 6500 afname tonen en 5000 + 2500 injectie tonen =samen ook 4100 Kw
  Je hebt met andere woorden 7500 Kw geinjecteerd en 3500 Kw zelf gebruikt.
  Nu ga je geen prosumenten tarief moeten betalen maar wel de distributiekost op 11600 Kw ipv op 4100 KW
  Uw extrakost is dus het distributarief op 11600-4100 = 7500 Kw (reken 0.12 = 900 € dus 80€ voordeel.
  Je moet dus na een jaar kijken of je zelfproductie hoog genoeg is om te kiezen voor het nieuwe betalingssyteem.
  Het zal net iets hoger moeten zijn dan 3000 Kw

 • Jean schreef:

  Vroeger moest je bij overschakelen naar een dag/nacht tarief een nieuwe meter laten plaatsen met alle kosten vandien. Als je een slimme meter hebt zal dat maar 8 € kosten en moet de meter helemaal niet vervangen worden. Hij meet al dag en nacht afzonderlijk en telt de 2 op als je zou beslissen om enkel tarief te behouden. Bij veel leveranciers is het nachttarief voordeliger en de distributiekosten zijn ook voordeliger s’nachts. Bij de installatie zul je wellicht gratis kunnen kiezen tss enkelvoudig tarief of dag/nacht tarief. Dat alleen al zal een serieuze besparing opleveren.

 • Jean schreef:

  De kleine verbruiker zonder panelen in het nadeel?
  Volgens dit artikel zou voor hen de meerkost = 27,95€ per jaar zijn.
  Maar voor diegenen die nog geen nachttarief hebben kan er voor 8 euro van enkelvoudig tarief naar dubbelttarief worden overgeschakeld. Als je bij wijze van voorbeeld 50/50 dag en nacht tarief hanteert betekent dit een besparing van 1750 Kw x (verschil in distributiekost = 0.045 € en verschil leverancierskost = 0.022€) of dus 1750 x 0.067€ = 117,25 € hetgeen neerkomt op een besparing van 81,3 € het eerste jaar en dan vervolgens 89,3 € de volgende jaren.

 • Jean schreef:

  Als je verbruik in evenwicht is (maw dus bijna 0) dan is het uiteraard voordeliger om enkel tarief te behouden anders zou het wel eens kunnen dat bij dubbeltarief de dagafname negatief wordt omdat de injectie groter is dan de afname en de nachtafname positief blijft omdat er buiten in het weekend geen injectie aanwezig is. Dit zou een nadelige verrekening geven omdat alles onder 0 niet verrekend wordt. De injectie wordt namelijk afgetrokken van de afname zowel bij de dagteller als de nachtteller. Als je kiest voor enkelvoudig tarief dan worden de 2 (dag en nacht) gewoon opgeteld en de injecties afgetrokken.

Leave a Reply