Skip to main content

Het oPEN Living Lab project in Genk werd in het najaar van 2021 opgestart. oPEN Lab is een project dat gefinancierd wordt door de Europese Unie in kader van het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma. Onder de coördinatie van VITO werken 33 partners, waarvan Futech één is, uit 7 landen samen.
Het doel van deze labs is om technologieën, diensten en sociale innovaties voor de realisatie van energiepositieve wijken te testen en optimaliseren. Futech denkt bijvoorbeeld mee na over de meest geschikte innovatieve technologieën zoals zonnepanelen, batterijopslag, etc. en installeert deze ook. Naast Genk, zijn er nog twee oPEN Living Labs in Tartu (Estland) en Pamplona (Spanje). 

Co-creatie sessies

In april en mei werden twee co-creaties sessies georganiseerd in Genk om interactie tussen bewoners van de labs, industriële partners, de lokale overheid en de onderzoekers te vergemakkelijken. Futech was als trouwe partner ook aanwezig op deze sessies.
Alle inwoners van de New Texas buurt en de Tuinwijk in Waterschei waren uitgenodigd op deze twee sessies. De inwoners kregen de kans om input te geven en ideeën te delen over de toekomst van de buurt.
De “Dream sessie” vond plaats op 23 april. De bedoeling van deze sessie was dat de deelnemers konden “dromen” over de toekomst van de buurt. Problemen en mogelijke oplossingen werden besproken en ideeën werden gevisualiseerd door sculpturen, posters en mindmaps. Er werd een constructieve omgeving gecreeërd om “positieve energie” te creëren. 
De volgende sessie vond plaats op 14 mei. In deze sessie mochten deelnemers ontwerpen maken voor hun woningen en de omgeving. Ook hier werden ideeën en oplossingen voor de toekomst uitgedacht voor een “Positive Energy Neighbourhood”. Ideeën werden gevisualiseerd op de kaart en een schets van de huizen werd gemaakt.

Buurtfeest

Op 29 juni vond een klein buurtfeest plaats voor de bewoners van Nieuw Texas en Waterschei (Genk). Dit buurtfeest kwam er na aanleiding van suggesties voor “meet and greets” met medebewoners tijdens de co-creatie sessies. 
Het feest vond plaats op het hoofdplein van de Nieuw Texas buurt. Het werd bijna volledig georganiseerd door de buurtbewoners zelf, met hier en daar wat hulp van het oPEN Lab team. Het werd een heugelijke namiddag met boeiende gesprekken, muziek, spelende kinderen en lekkere versnaperingen. Hopelijk was dit de eerste editie van nog vele buurtfeesten. 
De deelnemende bewoners die zich reeds hadden ingeschreven voor het oPEN Lab project hadden foto’s genomen van hun huis om deze te visualiseren op een kaart van de buurt. Op deze manier kon iedereen goed zien welke huizen meedoen aan het project.
Bronnen: Openlab-project.eu, 14 juni 2022. & Openlab-project.eu, 11 juli 2022.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply