“Wat is het capaciteitstarief?”
Naast energiekosten, betalen we ook allemaal distributiekosten (ook wel nettarieven genoemd) voor deze energie aan onze netbeheerder. In Vlaanderen is dat Fluvius. Deze distributiekosten worden doorgerekend via ons energiefactuur en betaal je dus nu ook al. Het enige wat er vanaf januari gaat veranderen is de manier waarop deze distributiekosten berekend worden.
De reden daarvoor is simpel: de distributiekosten of nettarieven voor iedereen betaalbaar houden. Momenteel maken we bijvoorbeeld veel meer gebruik van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Denk maar aan elektrische voertuigen (die je natuurlijk ook moet opladen) of warmtepompen als verwarming. Hierdoor wordt het net meer gebruikt, en is het in de toekomst zelfs mogelijk dat het overbelast geraakt. Om dit te voorkomen zouden er grote investeringen nodig zijn voor Fluvius, die dan uiteraard zullen worden doorgerekend op de energiefacturen van gezinnen of bedrijven.
“Wat verandert concreet?”
Met het capaciteitstarief wordt geprobeerd om het niet zo ver te laten komen. Het heeft als doel om mensen aan te moedigen om het net zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat wilt concreet zeggen: je verbruik zo veel mogelijk te spreiden doorheen de dag. Iemand die hoge pieken veroorzaakt, zal bijvoorbeeld meer gaan betalen dan iemand die hun verbruik spreidt doorheen de dag. Het spreiden van je verbruik is dus vooral belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld een elektrisch voertuig en/of een warmtepomp hebben.
Vanaf januari worden de distributiekosten die je betaalt niet alleen bepaald door de hoeveelheid van elektriciteit die je verbruikt, maar dus ook door hoe zwaar je het elektriciteitsnet belast.
Concreet veranderen dus drie dingen: 1) Iedereen betaalt een deel van de distributiekosten met het nieuwe capaciteitstarief en een deel op basis van verbruik, 2) Iedereen betaalt een minimumbedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet, 3) Iedereen betaalt op elk moment van de dag hetzelfde nettarief. Dit betekent ook dat het goedkope nachttarief en duurdere dagtarief zal verdwijnen.
“Wat betekent dit voor mijn energiefactuur?”
Hoe de tarieven berekend worden, kan je makkelijk terugvinden op de website van VREG, of in deze video. Deze tarieven zijn afhankelijk van het soort meter dat je hebt (een digitale meter of een klassieke meter) en of je al dan niet van een sociaal tarief geniet.
Om het effect van het capaciteitstarief op je energiefactuur zo laag mogelijk te houden is het daarom van belang dat je jouw verbruik zo veel mogelijk gaat spreiden doorheen de dag. Dit betekent echter niet dat jij heel jouw dagelijkse routine moet gaan omgooien. Je kan nog steeds op hetzelfde moment koken (wat voor een piek zal zorgen), maar let er dan op dat je andere toestellen (zoals een wasmachine, droogkast of vaatwasser) bijvoorbeeld op een ander moment aanzet.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook heel wat “slimme” toestellen (zoals wasmachines) met een uitstelknop, die je bijvoorbeeld doorheen de dag kan laten draaien. Ook kan je gebruik maken van een tijdschakelaar voor stopcontacten of een slimme stekker.
Bron: VREG