Skip to main content

De Belgische netbeheerder Fluvius is volop bezig met de 400.000 resterende Vlamingen met zonnepanelen in te lichten over de installatie van hun digitale meter volgens de laatste nieuwsberichten.

Eind september had Fluvius in Vlaanderen bijna 4 miljoen digitale meters voor elektriciteit en gas geplaatst (Bron: De Tijd). Daarbij zijn ook de 554.000 klanten met zonnepanelen die ondertussen wel al een digitale meter kregen. 60 procent van de woningen, appartementen en kleine bedrijven heeft er nu een. De bedoeling was dat tegen eind dit jaar 80 procent van de Vlaamse huishoudens uitgerust zou worden met een digitale meter, om tegen juli 2029 naar 100 procent te gaan.

Alleen maar nadelen?

Fluvius benadrukt dat de uitrol van de digitale meter cruciaal is voor een elektriciteitsnet waarop steeds meer zonnepanelen, warmtepompen en elektrische wagens bijkomen. Digitale meters moeten het mogelijk maken ‘slimmer om te gaan met energie en zoveel mogelijk te verbruiken op het moment dat de zon schijnt en de wind waait’, luidt het.

Niet iedereen met zonnepanelen is beter af met een terugdraaiende teller, waarbij een prosumententarief wordt aangerekend. Sommige leveranciers rekenen ook mensen met een terugdraaiende teller extra kosten aan. Wie een groter aandeel zonne-energie zelf verbruikt, kan gunstiger af zijn met het nieuwe regime van de digitale meter, waarbij klanten van hun energieleverancier een injectievergoeding krijgen voor de stroomoverschotten die ze op het net zetten.

Zijn zonnepanelen dan nog wel een interessante investering?

Volgens een recente uitlating van Vlaams Minister van Energie en Klimaat Melissa Depraetere wel. Een visie die de energieadviseurs van Futech alleen maar bevestigen. Zelfs in tijden van digitale meters zijn zonnepanelen nog altijd een interessante investering. Niet alleen om de hoeveelheid hernieuwbare energie in België te realiseren, maar ook om de zelfvoorzienendheid van de consument te maximaliseren. In combinatie met een thuisbatterij blijf je zo ook maximaal baas over je eigen opgewekte zonne-energie. Tel daar nog eens de relatief korte terugverdientijd van zonnepanelen bij op en je hebt het antwoord op je vraag.

Maximaliseer je zelfconsumptie met zonnepanelen en een thuisbatterij

Combineer slimme technologie en oplossingen voor een maximaal rendement uit hernieuwebare energie. Wil je meer info of een vrijblijvende offerte? Vul dan het formulier hieronder in.