ASTER, de coöperatie van sociale huisvestingsmaatschappijen die op grote schaal investeert in zonnepanelen op sociale woningen, roept federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op om het sociaal tarief per direct ook toe te kennen aan sociale huurders die stroom uit zonnepanelen gebruiken.
Geen compensatie
Als coöperatie van sociale huisvestingsmaatschappijen investeert ASTER in zonnepanelen op sociale huurwoningen.
“De stroom die de zonnepanelen van ASTER opwekken wordt verkocht aan de sociale huurder. Daarbij passen we ons tarief aan het sociaal tarief aan”, duidt Björn Mallants, gedelegeerd bestuurder van ASTER. “In tegenstelling tot reguliere elektriciteitsleveranciers krijgen we echter bij ASTER geen compensatie van de overheid voor dit lagere tarief. Feitelijk zijn het dus de andere sociale huurders die gezamenlijk solidariteit tonen. Dit is niet logisch. Op de elektriciteitsmarkt wordt de solidariteit gedragen door het geheel van alle gebruikers, of door te putten uit algemene middelen van de staatskas.”
Stijgende energieprijzen
Dat de compensatie voor het sociaal tarief voor ASTER-zonnestroom van andere sociale huurders moet komen, is volgens Mallants onjuist omdat dat een groep is die het sowieso al financieel lastig heeft door de stijgende energieprijzen. “Bovendien daalt het voordeel dat ze zelf hebben op hun energiefactuur hierdoor. De solidariteit moet dus ofwel breder gedragen worden door het geheel van energieconsumenten, of door de overheid. We vragen met ASTER dezelfde compensatie voor de lagere doorgerekende kostprijs van zonnestroom aan sociale huurders die recht hebben op het sociaal tarief als de elektriciteitsleveranciers.”
De bestuurder benadrukt dat dit de overheid geen extra kosten oplevert. “De zonnestroom die ASTER verkoopt aan huurders die recht hebben op het sociaal tarief, is stroom die ze niet van het stroomnet moeten halen. Daarvoor is dus geen compensatie nodig. We vragen eigenlijk niet meer dan dat dit voordeel wordt gebruikt om via ASTER voor alle sociale huurders een nog grotere besparing op hun energiefactuur te voorzien. De zonnestroom wordt zo voor alle sociale huurders nog eens 10 procent goedkoper.”
Bron: Solarmagazine.nl, 7 oktober 2021