De ecologische voetafdruk berekent het beslag dat uw consumptie legt op de beschikbare ruimte van onze planeet. Het is in ons eigen belang en dat van toekomstige generaties om onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan duurzamere planeet.
In dit artikel ligt de focus op maatregelen gerelateerd aan het energieverbruik in uw woning, al juichen we uiteraard initiatieven zoals het nemen van het openbaar vervoer of het aankopen van verse streekproducten toe.
1) Kies voor hernieuwbare energie
Fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas zijn samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van onze collectieve ecologische voetafdruk in Vlaanderen. Deze energiebronnen zijn niet enkel schadelijk voor het milieu maar zijn bovendien ook niet onuitputtelijk.
De toekomst is dan ook meer dan ooit aan hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa, geothermische energie,… Door van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie over te schakelen reduceert u in één klap een zeer groot deel van uw ecologische voetafdruk. Bovendien zijn bepaalde hernieuwbare technieken zoals zonnepanelen ook financieel erg interessant.
2) Benut de capaciteit van uw huishoudtoestellen volledig
Laat uw afwasmachine pas in werking treden wanneer deze volledig vol zit. Als u niet over een afwasmachine beschikt, was dan pas af wanneer uw aanrecht voldoende vol staat.
Ook schakelt u uw wasmachine pas best aan wanneer u de volledige capaciteit benut. Laat, indien het weer dit toelaat, uw was zoveel mogelijk buiten drogen in plaats van in een wasdroger.
3) Schakel uw elektrische apparaten na gebruik uit
De meeste elektrische toestellen verbruiken ook elektriciteit wanneer ze op ‘stand-by’ staan. Denk bijvoorbeeld maar aan uw televisie of uw microgolfoven. De gevolgen van het ‘stand-by’ houden van deze toestellen wordt vaak onderschat en kan oplopen tot maar liefst 10% van uw totaal energieverbruik!
Ook herlaadbare toestellen zoals mobiele telefoons en laptop blijven stroom gebruiken als ze ingeschakeld zijn. Hoe meer u ze uitschakelt, hoe minder u ze logischerwijze dient op te laden via het elektriciteitsnet.
Schakel uw elektrische apparaten pas aan wanneer u op het punt staat ze te gebruiken en schakel ze direct na het gebruik weer uit.
4) Zet de thermostaat op nachtstand
Schakel de thermostaat een (half) uur voor u gaat slapen naar nachtstand. Uw woning kan dan langzaam afkoelen waardoor u met een aangename temperatuur onder de lakens kan kruipen.
Doe hetzelfde wanneer u weet dat u uw woning snel zal verlaten. In een half uurtje tijd zal een goed verwarmde woning niet plots heel koud gaan aanvoelen.
5) Kies voor warmere kleren
Om het hoofd te bieden aan felle winterkoude, draagt u buiten warme kleren. Het is echter aan te raden om u ook binnenshuis voldoende warm te kleden. Hierdoor kan u de thermostaat enkele graden lager afstellen, wat niet enkel een gunstige invloed heeft op uw ecologische voetafdruk maar ook op uw energiefactuur.
6) Benut uw radiatoren optimaal
Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte kwijt geraken. Objecten zoals zetels en gordijnen weerhouden de warmte om zich te verspreiden over de ruimte. Zorg dus voor voldoende tussenruimte.
Helemaal uit den boze is natuurlijk het open zetten van ramen of deuren terwijl uw radiatoren actief zijn. Sluit de ruimte die verwarmd wordt zo goed mogelijk af.
7) Investeer in isolatie
Isolatie is een duurzame oplossing die gemiddeld bijna honderd jaar meegaat. Een investering in isolatietechnieken zoals passief isoleren of 3-voudige beglazingen is dus zeker geen weggegooid geld.
8) Wees zuinig met warm water
Gebruik alleen warm water wanneer dit écht nodig is. Gemiddeld verbruikt u tijdens een wasbeurt onder de douche maar liefst 45 tot 70 liter water. Sta daarom nooit langer onder de douche dan noodzakelijk.
Doe de afwas bij voorkeur met water dat u opwarmt met een energiezuinige waterkoker.
9) Kies voor LED-verlichting
Uw verlichting is gemiddeld verantwoordelijk voor 15 tot 20% van uw energiekosten. Nochtans kan u hier op een zéér eenvoudige manier op besparen. Vervang al uw (energievretende) gloeilampen door LED-lampen en reduceer uw verlichtingskosten met maar liefst 90%.
De nieuwe generatie TL-lampen en spaarverlichting zijn een waardig alternatief voor de LED-lampen.
10) Verkies ventilatie boven airconditioning
In periodes van aanhoudende hitte, kiest u beter voor een ventilator dan een airconditioningsysteem.
Een ventilator koelt de lucht niet af maar maakt de hitte wel draaglijker. Bovendien verbruikt een ventilator gevoelig minder dan een airconditioningsysteem, dat uw elektriciteitsfactuur gemiddeld met maar liefst 25% verhoogt.