Als er tegen 2025 geen nieuwe gascentrales en windmolens bijkomen, dreigen er stroomtekorten in België. Dat schrijft netbeheerder Elia in een studie bestemd voor de vier energieministers van ons land. Zij moeten nu beslissen: snel investeringen zoeken. Of twee kerncentrales langer openhouden.
Elia is duidelijk in zijn rapport: als er nu nog langer geaarzeld wordt, dreigen er stroomtekorten na 2025. De sluiting van de zeven kerncentrales in Doel en Tihange kan niet opgevangen worden door de huidige energiecentrales in ons land. Er moet dringend geïnvesteerd worden in nieuwe productie.
Volgens Elia zijn er daarbij twee mogelijkheden. Ofwel sluiten de kerncentrales zoals gepland en wordt er ingezet op meer gas, wind en zon. Ofwel wordt de levensduur van twee reactoren, Tihange 3 en Doel 4 zijn de nieuwste, met tien jaar langer verlengd en blijft kernenergie de ruggengraat van onze energievoorziening.
Zelfs het openhouden van twee kerncentrales tot 2035 is niet zonder risico. De kans bestaat dat er dan in 2035 opnieuw stroomtekorten dreigen en dat er alsnog moet geïnvesteerd worden in nieuwe gascentrales, windmolens en zonnepanelen. Nieuwe kerncentrales bouwen lijkt te duur.
Investeringen nodig (volgens rapport Elia):
- Vooral nieuwe gascentrales aangevuld met windmolens en zonnepanelen: 1 miljard euro per jaar
- Vooral nieuwe windmolens en zonnepanelen aangevuld met gascentrales: 2 miljard euro per jaar
- Langer openhouden twee kerncentrales aangevuld met gascentrales: 600 miljoen euro per jaar
Energiepact
Inmiddels reageerde Vlaams energieminister Bart Tommelein op zijn eigen website. “De studie van Elia toont duidelijk aan dat we zo snel mogelijk een energiepact nodig hebben waarin we onze energietoekomst bepalen. Anders zullen de investeringen in alternatieven voor de kerncentrales niet tijdig gebeuren”, klinkt het.
“Deze studie bevestigt wat ik al verschillende keren heb gezegd: het interfederaal energiepact moet zo snel mogelijk klaar zijn. De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie. Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan.”
De minister benadrukt nogmaals dat het energiepact voor het einde van het jaar klaar moet zijn. “Het is de hoogste tijd om duidelijke keuzes te maken. We baseren ons daarvoor niet alleen op de studie van Elia, maar bijvoorbeeld ook op cijfers van EnergyVille en het Planbureau.”
Bronnen: De Morgen en website Bart Tommelein