Iedereen kan naar wens zijn elektriciteit en aardgas bij verschillende leveranciers kopen. En toch blijkt uit de Marktmonitor van energieregulator Vreg dat 9 op de 10 respondenten voor dezelfde aanbieder kiezen. Reden? Het gemak. De vraag is of dat vanuit budgettair oogpunt wel zo’n verstandige beslissing is.
Energieregulator Vreg biedt door telefonische enquêtes bij duizend Vlaamse huishoudens inzicht in de energiemarkt voor gezinnen. Hun Marktmonitor maakt duidelijk dat een groot deel van de consumenten vorig jaar nog altijd in zee ging met een gemeenschappelijke leverancier voor elektriciteit en aardgas. Dat terwijl 80% er zich van bewust is dat ze voor twee verschillende aanbieders kunnen kiezen. Mensen wijzen hun voorkeur vooral toe aan het gemak (77%) en het feit dat ze liefst maar één factuur ontvangen voor elektriciteit en aardgas (57%). Zo’n 62% van de ondervraagden zei wel dat het prijsaspect ook een rol speelt,
130 euro besparing
Het Laatste Nieuws werkte een cijfervoorbeeld uit voor een fictief Antwerps gezin met een gemiddeld elektriciteitsfactuur van 3.166 kWh, een enkelvoudig tarief en zonder zonnepanelen. Indien het fictief gezin in het geval van een variabele tariefformule de aanbieders van elektriciteit en aardgas afzonderlijk had gekozen, had het jaarlijks meer dan 130 euro bespaard.
Energieleverancier ’toegewezen’
Interessant om te weten is dat veel consumenten (29%, volgens de Marktmonitor) blijkbaar veronderstellen dat hun leveranciers voor elektriciteit en aardgas toegewezen zijn. En dat terwijl de markt al vijftien jaar vrijgemaakt is, en u zelf met de onderneming van uw voorkeur een contract aangaat.
Als u van aanbieder wil veranderen, dan hoeft u alleen een nieuw contract af te sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die beëindigt uw oude energiecontract en regelt alles met uw vorige leverancier en met de netbeheerder. Via een online vergelijkingssites stapt u bovendien eenvoudig over. Een overstapperiode van één maand volstaat.