Skip to main content

Sinds 2021 geldt dat energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten, deze klanten de mogelijkheid moeten bieden om te kiezen voor een dynamisch elektriciteitscontract. Dit betekent dat de klant een tarief betaalt dat de marktprijzen volgt, per uur, half uur of kwartier. Simpel gezegd betekent dit dus dat als de marktprijzen voor energie hoger liggen om 11u, en jij op dat moment veel elektriciteit gebruikt, je dus ook meer zal moeten betalen dan bijvoorbeeld een uurtje later. 

Voordeliger? 

Als klant met een dynamisch elektriciteitscontract kom je pas één dag op voorhand te weten wat de prijzen voor de volgende dag zullen zijn. Het voordeel hiervan is dat je jouw verbruik kan aanpassen aan deze prijzen. Weet je dat de stroomprijzen in de namiddag goedkoper zullen zijn? Wacht dan tot dan om je wasmachine aan te zetten of je elektrische auto op te laden. Vooral voor klanten met grote stroomverbruikers (zoals een warmtepomp of een elektrische auto) betekent dit dat slim omgaan met je verbruik een groot verschil kan maken in je energiefactuur. 

Valkuilen? 

Toch zijn er ook risico’s aan verbonden. Je hebt namelijk meer last van prijsschommelingen bij een dynamisch contract. Daarnaast is het ook aan jou om je verbruik aan te passen naargelang de energieprijzen. Ook is het hebben van een digitale meter een vereiste.