Skip to main content

Eerder kon u lezen dat zowel Nederlandse als Belgische initiatiefnemers op korte termijn zullen experimenteren met drijvende zonnepanelen in de Noordzee. Volgens Allard Van Hoeken (Oceans of Energy) wordt offshore zonne-energie op termijn zelfs goedkoper dan offshore windenergie.
Noordzee
Eerst dienen er echter een aantal technologische uitdagingen overwonnen te worden. “Op zee heb je te maken met zout water, hoge golven en gure natuursomstandigheden”, erkent Van Hoeken in Solar Magazine. “Ook de aangroei van algen kan voor problemen zorgen en vormt één van de grootste uitdagingen. We voorzien dat deze problemen allemaal oplosbaar zijn.”
Op dit moment heeft windenergie op zee nog een streepje voor op zonne-energie. “Ik verwacht dat offshorezon een soortgelijke leercurve zal doormaken als offshorewind”, reageert Van Hoeken. “Mijn verwachting is zelfs dat zon op zee goedkoper wordt dan wind op zee. Wanneer dat moment precies aanbreekt zal grotendeels afhangen van het tempo waarin de uitrol plaatsvindt.”

Onderhoud

Dat zon op zee op termijn goedkoper zal zijn dan wind op zee, is voor Van Hoeken volstrekt logisch. “Zonnepanelen hebben het grote voordeel dat ze geen bewegende onderdelen hebben. De operationele kosten zijn daardoor veel lager dan bij windmolens. Het onderhoud aan windmolens moet niet alleen veel vaker plaatsvinden, maar ook nog eens op grote hoogte.”
Bron: Solar Magazine, Maart 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply