Skip to main content

De exploitatie van gasgestookte elektriciteitscentrales zou op lange termijn 10 keer duurder zijn dan de bouw van nieuwe zonne-energiecapaciteit in Europa, zo blijkt uit onderzoek van inlichtingenbureau Rystad. Hun studie gebruikt de levelized cost of energy (LCOE) voor gas- en kolengestookte elektriciteitsopwekking op verschillende prijsniveaus en vergelijkt die met de LCOE van zonne-energie en wind.

Grafiek over de kost van energie op basis van gas tegenover het potentieel van hernieuwbare energie.

Cumulatieve kosten van elektriciteitsopwekking met gas versus potentiële nieuwe hernieuwbare energiecapaciteit.

Volgens een nieuwe studie van het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy kan de bouw van nieuwe zonnecapaciteit in Europa op lange termijn 10 keer goedkoper zijn dan de exploitatie van gasgestookte centrales.

Sinds de daling van de Russische gasexport zijn de gasprijzen in Europa omhooggeschoten. De spotprijzen op de in Nederland gevestigde Title Transfer Facility (TTF) zijn dit jaar gestegen tot gemiddeld 134 euro (135,15 dollar) per MWh. Rystad voorspelt dat de prijzen zich tegen 2030 zullen stabiliseren rond 31 euro per MWh, waardoor de LCOE van bestaande gasgestookte centrales dichter bij 150 euro per MWh komt te liggen.

“Dit is nog steeds drie keer meer dan de LCOE van nieuwe fotovoltaïsche installaties. Om gasgestookte centrales concurrerend te houden, zouden de gasprijzen tot in de buurt van 17 euro per MWh moeten dalen en de koolstofprijzen tot 10 euro per ton, wat momenteel ondenkbaar is”, aldus het bedrijf in een verklaring.

2028

“Gas zal nog enige tijd een belangrijke rol blijven spelen in de Europese energiemix, maar tenzij er iets fundamenteels verandert, zullen eenvoudige economische overwegingen en klimaatoverwegingen de balans doen doorslaan ten gunste van hernieuwbare energiebronnen”, aldus Carlos Torres Diaz, hoofd energie bij Rystad Energy.

Als gasfondsen in plaats daarvan worden geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, kan Europa tegen 2028 gas vervangen door zonne-energie en windenergie aan land, wanneer de totale capaciteit 333 GW zou bedragen, voorspelt Rystad. Deze raming gaat uit van gewogen gemiddelde kapitaalkosten voor de technologieën van 1,3 euro per watt en een twee jaar durende preontwikkelingsfase.

Bron: PV-magazine.com, 27 oktober 2022