Skip to main content

In de eerste 6 maanden van 2022 werd slechts 32 keer een aanvraag ingediend voor de Vlaamse subsidieregeling waarbij asbestdaken omgevormd worden tot zonnedaken. Dat meldt energieminister Zuhal Demir.

Wie voor 31 december 2022 een asbestdak liet saneren en met zonnepanelen omvormde tot een zonnedak kon aanspraak maken op een premie van 12 euro per vierkante meter. Het totaal premiebudget van 23 miljoen euro premie was te gebruiken voor niet-verwarmde niet-woongebouwen. Het dak moest asbestvrij gemaakt worden in 2022 en voor eind 2024 moet men de zonnepanelen leggen.

Te vroeg

Minister Demir heeft bij de presentatie van haar begroting voor het kalenderjaar 2023 aangekondigd de premie met 1 jaar te willen verlengen.
Na vragen van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) heeft de minister laten weten dat er in de eerste helft van het kalenderjaar 32 aanvragen zijn ingediend. De gevalideerde cijfers voor de goedgekeurde premie-aanvragen van 2022 zijn beschikbaar vanaf 1 april 2023.

‘Het is te vroeg om al een uitspraak te doen over het succes van deze premie. Een dergelijke investering vergt heel wat voorbereiding en vraagt niet alleen de sanering van het dak maar daarna ook nog de installatie van een pv-installatie. Hiervoor heeft de investeerder tijd tot eind 2024. Omwille van de tijd die dergelijke investering vraagt en er nog heel wat asbest aanwezig is op Vlaamse daken, heb ik wel al voorgesteld om deze maatregel met 1 jaar te verlengen, waarbij dus asbestverwijdering ook in 2023, gevolgd door de installatie van een pv-installatie voor eind 2025, ook in aanmerking kan komen voor de premie voor de omvorming van een asbestdak tot een zonnedak.’

Bron: Solarmagazine.nl, 29 november 2022