Skip to main content

Sinds 20 juli kunnen PV-eigenaars met digitale meter de retroactieve investeringspremie aanvragen ter compensatie van het wegvallen van het terugdraaiende teller principe. Al meer dan 41.300 eigenaars van zonnepanelen vroegen de retroactieve investeringspremie aan via Fluvius. Al 17.240 dossiers werden in tussentijd goedgekeurd. Wel ontstond er bij prosumenten verwarring bij de aanvraagprocedure.

In de vorige versie van het online formulier van Fluvius werd immers standaard aangevinkt dat het bij Fluvius gekende omvormervermogen mocht worden gebruikt voor het berekenen van de premie. De klant werd gevraagd dit aan te passen indien hij de premie op basis van zijn piekvermogen wilde ontvangen.
Het premiebedrag dient normaal gezien berekend te worden op basis van het piekvermogen van de installatie. Omdat het piekvermogen niet voor alle gebruikers gekend is bij of gevalideerd werd door Fluvius, moet het piekvermogen gestaafd worden via een AREI-keuringsattest of installatiefactuur. Omdat het piekvermogen vaak hoger is dan het omvormervermogen, resulteert het gebruik van het piekvermogen van de installatie doorgaans in een iets hogere premie dan bij berekening op basis van omvormervermogen.
Op haar officiële website heeft netbeheerder Fluvius inmiddels bevestigd dat prosumenten een bewuste keuze moeten maken tussen piekvermogen of omvormervermogen.

Premie reeds aangevraagd

Wie de premie reeds aanvroeg, maar ongewild het berekenen op basis van omvormervermogen aanduidde kan alsnog een herberekening aanvragen. Als het premiedossier nog niet werd behandeld door Fluvius kan de prosument nog een bijlage toevoegen aan zijn dossier, namelijk zijn factuur of keuringsattest, waardoor Fluvius met het piekvermogen rekening zal houden voor het berekenen van de premie.
Indien de premie al verwerkt of uitbetaald is, dient een volledig nieuwe aanvraag worden ingediend. Als de nieuwe berekening leidt tot een hogere premie, zal het verschil worden bijgepast.
Bron: PV Vlaanderen – Techlink nieuwsflits

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply