Skip to main content

Het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA) heeft voorlopige cijfers gepubliceerd over de Vlaamse zonnepanelenmarkt in 2022. Het gaat om onvolledige cijfers gezien onder andere de lange doorlooptijd tussen AREI-keuring, de aanmelding door de PV-eigenaar en de verwerking door netbeheerder Fluvius.

Gezinnen doen het goed

In het residentiële segment (omvormervermogen tot max 10 kVA) werd er een significante stijging vastgesteld naar een voorlopig geïnstalleerd (omvormer)vermogen van 456,73 MW. Dat is het op één na beste resultaat in de afgelopen 10 jaar (zie onderstaande figuur).

Op dit moment is het residentieel segment met een aandeel van 90,2% de grootste categorie, maar dit percentage zal vermoedelijk nog dalen wanneer installaties >30 kVA volledig in de cijfers zijn opgenomen.

PV verkoop Vlaanderen residentieel
Jaarlijkse evolutie bijkomend vermogen (MWac) – Bron: PV-Vlaanderen

Wisselende resultaten in bedrijfsmarkt

Het ‘KMO-segment’ (10-40 kVA omvormervermogen) kende een lichte daling en blijft met 135 nieuwe installaties (3 MWac) de kleinste categorie.

Over het commercieel segment (40-750 kVA) zijn er nog maar weinig relevante gegevens beschikbaar, gezien er voor installaties groter dan 30 kVA meer stappen doorlopen worden vooraleer deze in de cijfers kunnen worden opgenomen.

Het industrieel segment (> 750 kVA) kent een voorlopige stijging van het totaal omvormervermogen en een daling van het aantal installaties. Er werden 6 installaties in dienst genomen met een omvormervermogen van 22,93 MW (4,4%).

Bron: PV-Vlaanderen Nieuwsflits 2023/08

Interesse in een project met zonnepanelen? Ontdek onze formules!