Skip to main content

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, in samenwerking met minister Van der Straeten, lanceerden onlangs een nieuwe website die via meer dan honderd tips de burgers wil helpen hun verbruik en dus hun energierekening te verlagen. En die uiteraard ook de bedoeling heeft de CO2-uitstoot van ons land te verminderen.

EnergyWatchers is een website met meer dan 115 energiebesparende tips, verdeeld over 5 domeinen (groene energie, huisvesting, huishoudelijke apparaten, reizen en verbruik) en gerangschikt volgens hun impactniveau. Er zijn verschillende soorten tips: gedragstips, aankooptips, en milieutips, tips in verband met premies en INFO-tips met bijkomende informatie. Ten slotte geeft elke tip ook een investeringsniveau weer (van 0 tot meer dan 10.000 euro), zodat iedereen zijn keuze kan maken om in actie te schieten, in functie van de eigen middelen.

De site hanteert een positieve en bemoedigende aanpak. Via zijn 28 calculators wil de site het energieverbruik of de gerealiseerde besparing zo concreet mogelijk voorstellen; en dit steeds op 3 manieren: in kWh, in euro of in kg CO2-uitstoot). Iedereen heeft de vrijheid om snel de in de berekeningen voorgestelde gemiddelde cijfers te gebruiken, maar kan er ook voor opteren om deze cijfers volledig te personaliseren aan de hand van het eigen profiel (en vervolgens op te slaan).

Meer info op EnergyWatchers.be

Bron: Tinnevanderstraeten.be, 9 november 2022