Skip to main content

In de tweede call groene stroom van dit jaar werden er 390 subsidies aangevraagd voor zonnepanelen door Vlaamse bedrijven en één premie voor een project met windmolens. Dat meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Uitrol call groene stroom versnellen

De call groene stroom is het investeringssteunprogramma van de Vlaamse overheid voor middelgrote PV-installaties en kleine en middelgrote windturbines. Om de uitrol van dit programma te versnellen, trekt minister van Energie Zuhal Demir dit jaar 10 miljoen euro extra uit.
In kader van deze budgettering, werd het budget van de tweede call eind april verhoogd van 5 miljoen tot 10 miljoen euro. Van deze 10 miljoen euro, werd 500 000 euro voorzien voor subcall 1 ‘zonnepanelen op marginale gronden, drijvende zonnepanelen en kleine en middelgrote windturbines’ en 9.500.000 euro voor de subcall 2  ‘overige zonnepanelen’.

Subcall 1: zonnepanelen op marginale gronden, drijvende zonnepanelen en kleine en middelgrote windturbines

Subsidies voor 5 projecten in totaal werden aangevraagd in subcall 1, waarvan één windturbineproject, één zonnepark op marginale grond en 3 drijvende zonneparken. De aanvraag van deze 5 projecten samen bedraagt ongeveer 573 992 euro.

Subcall 2: overige zonnepanelen

In subcall 2 werden er voor 386 projecten aanvragen ingediend. De steunvraag in totaal is goed voor ongeveer 11 miljoen euro. Het laagste bod is 0,49 euro per megawattuur en het hoogste bod is 21,99 euro per megawattuur. Het gewogen gemiddelde bod is 5,15 euro per megawattuur.
Na een steekproefcontrole worden de aanvragen geordend volgens bod. Vervolgens worden de winnaars uitgekozen aan de hand van het beschikbare budget.
Bron: Solarmagazine.nl, 30 juni 2022

Leave a Reply