Skip to main content

Zonne-energie en windenergie op land zijn de goedkoopste elektriciteitsbronnen voor ten minste twee derde van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Bloomberg New Energy Finance.

De genivelleerde elektriciteitskosten – de zogenaamde levelized cost of energy – zijn volgens de onderzoekers voor windenergieprojecten op land sinds de tweede helft van vorig jaar met 9 procent gedaald tot 44 dollar per megawattuur. De kosten voor zonne-energie daalden met 4 procent tot 50 dollar per megawattuur. De prijzen zijn in een groot aantal landen zelfs nog lager, waaronder Amerika en China.
Ook batterijopslag wordt steeds competitiever. De genivelleerde kosten van elektriciteit voor batterijen zijn gedaald tot 150 dollar per megawattuur, ongeveer de helft van 2 jaar geleden.

< 20 dollar per MWh

“De beste zonne- en windprojecten zullen tegen 2030 onder de 20 dollar per megawattuur komen”, duidt Tifenn Brandily, analist bij Bloomberg New Energy Finance (BNEF). “Er zitten tal van innovaties in de pijplijn die de kosten verder zullen verlagen.”
Toch blijft het volgens BNEF onduidelijk of de invloed van het coronavirus op de kolen- en gasprijzen het concurrentievermogen van wind en zonne-energie zal aantasten. “Als de coronacrisis aanhoudt, kan dit de opwekking van fossiele brandstoffen een tijdje helpen beschermen ten koste van hernieuwbare-energiebronnen”, aldus Seb Henbest, hoofdeconoom bij BNEF.
Bron: Solarmagazine.nl, 29 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply