Skip to main content

Er is een kans van 50 procent dat de temperatuur op aarde in een van de komende 5 jaar tijdelijk de grens van 1,5 graden Celsius opwarming zal passeren. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO)

In het nieuwe rapport ‘Global Annual to Decadal Climate Update’ waarschuwt de WMO – de overkoepelende gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties (VN) op het gebied van weer, klimaat en water – dat de aarde nog sneller opwarmt dan gedacht.

93 procent

In de klimaatupdate stellen de onderzoekers dat er een kans van 93 procent is dat ten minste een van de jaren in de periode 2022-2026 het warmste jaar ooit wordt en daarmee het recordjaar 2016 verdringt. De kans dat het vijfjarig gemiddelde voor 2022-2026 hoger is dan de afgelopen 5 jaar – de periode 2017-2021 – is ook 93 procent.
In het Klimaatakkoord van Parijs is het doel vastgelegd om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius dan wel ‘ruim onder’ 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

‘Het cijfer van 1,5 graad Celsius is geen willekeurige statistiek’, zegt WMO-secretaris-generaal professor Petteri Taalas. ‘Het is eerder een indicator van het punt waarop klimaateffecten steeds schadelijker zullen worden voor mensen en zelfs voor de hele planeet. Zolang we broeikasgassen blijven uitstoten, zullen de temperaturen blijven stijgen. En daarnaast zullen onze oceanen steeds warmer en zuurder worden, zullen zee-ijs en gletsjers blijven smelten, zal de zeespiegel blijven stijgen en zal ons weer extremer worden. De opwarming van het noordpoolgebied is onevenredig hoog en wat er in het noordpoolgebied gebeurt, raakt ons allemaal.’

Iconische drempel

‘Onze laatste klimaatvoorspellingen laten zien dat de wereldwijde temperatuurstijging zich zal voortzetten, met een gelijke kans dat een van de jaren tussen 2022 en 2026 meer dan 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële niveau zal liggen’, stelt Leon Hermanson van het Britse Met Office en onderzoeksleider van het WMO-rapport. ‘Eén jaar overschrijding van meer dan 1,5 graad Celsius betekent niet dat we de iconische drempel van het Akkoord van Parijs hebben overschreden, maar het laat wel zien dat we steeds dichter bij een situatie komen waarin 1,5 graad Celsius voor een langere periode zou kunnen worden overschreden.’

Bron: Solarmagazine.nl, 11 mei 2022

Leave a Reply