Skip to main content

In juli 2019 begon netbeheerder Fluvius met de uitrol van de digitale energiemeter. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zonnepaneleneigenaars als prioritaire doelgroep behandeld zouden worden voor plaatsing van de digitale meter. Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat over ging tot de vernietiging van de (virtueel) terugdraaiende teller, wordt nu een andere strategie toegepast.
Gezien zonnepaneleneigenaars tot eind 2024 de plaatsing van de digitale meter kunnen uitstellen, worden zij niet langer prioritair behandeld. Hierdoor kan Fluvius de digitale manier efficiënter uitrollen, bijvoorbeeld op wijkniveau. Tegen 2024 dient Fluvius 80% van de residentiële gebouwen (ongeveer 6,4 miljoen woningen) in Vlaanderen van een digitale energiemeter voorzien te hebben. Gezinnen met een exclusief nacht meter komen pas in 2028 aan de beurt.
Onderstaande grafiek toont de verwachte roll-out van de digitale meter van 2021 tot en met 2028. In 2022 zullen er zo’n 1,3 miljoen digitale meters geplaatst worden. Vanaf dan zal het tempo van de uitrol langzaam afnemen.
Uitrol digitale meter

1 miljoen digitale meters

Eind augustus 2021 waren er in Vlaanderen iets minder dan 1 miljoen digitale meters geplaatst, waarvan ongeveer 70% via een natuurlijke uitrol en 30% via een ombouw.
Bij zo’n 300.000 meters ging het om een nieuwe aansluiting. Zo’n 92.000 gezinnen vroegen zelf (vervroegd) de digitale meter aan. Inmiddels kwamen er ook meer dan 83.000 prosumenten aan de beurt.
Bron: Digital meter in Belgium: Roll-out & opportunities for PV (Belgian Solar Day, 15 september 2021)

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

 • Cools Jules schreef:

  Wat met gezinnen die zowel zonnepanelen liggen hebben en uitsluitend nachttarief hebben (accumulatoren) ?

 • J.P.e schreef:

  1. “Strategie” van Fluvius verloopt zo’n beetje gelijk de te nemen voorzorgen van de verscheidene regeringen tegen de Covid vaccins : Verwarrend, misleidend en onbetrouwbaar. m.h.o.
  2. Exclusief Nachttarief zou pas tegen 2028 verdwijnen. Opgelet : de kortingen op distributie– en transportkosten verminderen ondertussen stelselmatig.

 • J.P.e schreef:

  ‘Covid vaccins’ moet ‘Covid virussen’ zijn. Sorry.

Leave a Reply