Skip to main content

In de vijfdelige Canvas-reeks ‘Wat houdt ons tegen?’ reconstrueert weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters hoe het zover is kunnen komen met onze huidige klimaat- en natuurcrisis. In de derde aflevering, die op maandag 8 november wordt uitgezonden op Canvas, komt onze CEO Ismaël Ben-Al-Lal aan het woord. .
Veel mensen zijn bezorgd om onze omgeving. Het weer doet vreemd en de natuur sterft voor onze ogen. In het nieuws zien we dat overal op onze planeet gebeuren en horen we regeringsleiders spreken over hun beloftevolle ambities. Optimisten en pessimisten schreeuwen door mekaar heen.
In de vijfdelige reeks ‘Wat houdt ons tegen?’ probeert weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters klaarheid te scheppen in het klimaat- en natuurverhaal. Topwetenschappers en beleidsdeskundigen schetsen het grotere plaatje. Optimisme is voorbarig met cijfers zo diep in het rood. Maar pessimisme helpt ons ook niet vooruit. Actie is de enige weg. Wat houdt ons tegen?

Economie en ecologie

In de aflevering ‘Een wereld zonder uitstoot’ trekt Jill Peeters door Vlaanderen om te kijken of wij snel genoeg de CO2-uitstoot reduceren en wat ons hierbij nog tegenhoudt.
Ze houdt onder meer halt bij Futech, waar ze wordt ontvangen door onze CEO Ismaël Ben-Al-Lal. Hij verkoopt wereldwijd toestellen die zonnepanelen efficiënter maken en langer laten leven. In het labo zet hij met zijn team elke dag in op technologische innovatie.
“Wat wij trachten te doen is ervoor te zorgen dat zonne-energie voor iedereen toegankelijk wordt”, licht Ismaël toe.  “Wij zijn ervan overtuigd dat je, door slim om te gaan met bepaalde technologieën, ervoor kan zorgen dat groene energie niet enkel ecologischer maar ook economischer wordt dan de huidige energie.”
In de reportage blikt Ismaël ook terug op zijn deelname aan de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië waar hij in 2007 met het Belgische team de titel van vice-Wereldkampioen veroverde. Deze ervaring was destijds de trigger voor Ismaël om in de sector te stappen.

Zonnepanelen zonder investering

Zonnepanelen zijn vandaag jammer genoeg niet voor iedereen betaalbaar. “Er zijn bepaalde mensen die niet in de mogelijkheid zijn om te investeren”, erkent onze CEO. “Vandaar zoeken wij naar dienstmodellen. Iedere consument kan gratis zonnepanelen op zijn dak krijgen van ons. De klant betaalt dan een maandelijkse bijdrage die lager ligt dan het equivalent om stroom aan te kopen van het net.”
In het kader van het Horizon 2020 Circusol project, legde Futech drie jaar geleden een 200-tal zonnepanelen op het dak van Cohousing Waasland. Ook van deze installatie droeg Futech de investering terwijl de bewoners van de cohousing gemeenschap een maandelijkse bijdrage betalen die lager ligt dan de energiekost voor het afnamen van stroom van het net.

Canvas

Bekijk de volledige aflevering van ‘Wat houdt ons tegen’ vanavond op Canvas vanaf 21.20u.
U kan de aflevering ook reeds digitaal bekijken via deze link. Opgelet: de video kan enkel bekeken maken mits het aanmaken van een profiel op VRT Nu.

Maak kennis met onze unieke huurformule!

Join the discussion One Comment

Leave a Reply