Skip to main content

Een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop van een zonnepaneleninstallatie is de dimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen. In de meeste gevallen kiest men er voor om meer zonnepanelen te leggen dan eigenlijk nodig is. In dat geval is er sprake van een ‘overdimensionering’.

Waarom zou men er voor opteren om meer zonnepanelen op het dak van een woning te plaatsen dan nodig is volgens het verbruik van de bewoners?

Overdimensionering zonnepaneleninstallaties

Bij een overdimensionering van de zonnepanelen (vb. omvormer 2,7 kW en zonnepaneleninstallatie 3 kWp) maakt men efficiënter gebruik van de omvormer en zijn capaciteit.  Op piekmomenten in opbrengst uit de zonnepanelen, loopt men bij een overgedimensioneerde installatie wel eens opbrengsten mis om de simpele reden dat de omvormer niet alle geproduceerde energie kan verwerken.
Bij overproductie verlaat de omvormer het ideale werkingspunt van de panelen en wordt de MPP spanning (Maximum Power Point) over de panelen aaangepast, opdat deze niet meer vermogen zullen produceren dan het maximale ingangsvermogen van de omvormer. Er dient met andere woorden geen overschot aan energie afgevoerd te worden in de vorm van bijvoorbeeld warmte of iets dergelijks.
Wel resulteert de keuze voor een kleine omvormer ten opzichte van de zonnepanelen in Vlaanderen in een besparing op het prosumententarief. Deze heffing van de Vlaamse overheid is afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe kleiner dit omvormervermogen, hoe minder u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Ook leidt het overdimensioneren tot een lager prijskaartje wat betreft aankoop en installatie van de omvormer(s). Een kleinere omvormer is goedkoper terwijl voor grotere projecten minder omvormers nodig zijn, hetgeen zich uit in lagere installatiekosten.
Met andere woorden dient er bij de overdimensionering van de zonnepaneleninstallatie een afweging te gebeuren tussen de besparing op het prosumententarief, het opbrengstverlies op momenten van piekproductie door de zonnepanelen en de besparing op de investeringskost van de omvormer.
Volgens omvormerfabrikant SMA is de standaard omvormer ontwikkeld om gedurende 8 uren per dag aan maximaal vermogen energie om te zetten. Bovendien komen omvormergaranties vaak pas in gedrang bij een onderdimensionering van boven de 200%.

Praktijkvoorbeeld overdimensionering

Onderstaande afbeelding toont de productie van een overgedimensioneerde zonnepaneleninstallatie op een zonovergoten dag. Op dergelijke dagen is er een duidelijke aftopping zichtbaar van de energieproductie. Dit wil zeggen dat de omvormer niet alle geproduceerde zonne-energie kan verwerken. Dit kan echter geen kwaad.
De winst tijdens de ochtend, de avond of op minder zonnige dagen is immers bijna even groot. Bij onderstaand voorbeeld van 2 SMA-omvormers bedroeg het verschil slechts 34 kWh in productie, terwijl de omvormer in kwestie 1.000 W minder kan omzetten.

Bron: Dimensioneren van een zonnestroominstallatie – SMA

Leave a Reply