Skip to main content

In vergelijking met vier maanden geleden betalen de energieleveranciers vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden. Op termijn zal u dat voelen: de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld gezin kan tot 100 euro duurder worden.

De kostprijs van elektriciteit zit al 2,5 jaar stevig in de lift. Na jaren van daling, sinds de economische crisis, moeten de leveranciers begin 2016 nog slechts 28 euro per MWh ophoesten op Endex, de leidende energiebeurs op het Europese vasteland. Maar in mei van dit jaar was dat al opgelopen tot 43,8 euro. De jongste maanden kwam daar nog 35% bij, waardoor een kilowattuur ‘reserveren’ voor volgend jaar nu al 59,2 euro kost.

100 euro duurder

Experts zijn het erover eens dat de consument dat zal voelen. Hoeveel dieper we in onze portemonnee zullen moeten tasten, hangt af van verschillende factoren. Maar als u een contract met een variabel tarief heeft of binnenkort een vast contract van één jaar afsluit, kan de gemiddelde gezinsfactuur in het slechtste geval 100 euro duurder worden dan vier maanden geleden.
Volgens leverancier Eneco speelt de onzekere toekomst van de kerncentrales een rol. “Het politieke gekibbel over nucleaire energie komt de prijs niet ten goede”, klinkt het. “Ondernemers wachten ook met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan.”
Bron: Het Laatste Nieuws, 6 september 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply