Skip to main content

Vlaanderen stopt per 1 april 2023 met het subsidiëren van thuisbatterij. Vlamingen moeten uiterlijk 31 maart 2023 een keuringsattest hebben voor hun thuisbatterij om nog aanspraak te kunnen maken op de premie.

Enkel installaties die uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd en in gebruik genomen zijn, zullen nog een premie krijgen. Tot 9 maanden na ingebruikname van de thuisbatterij zullen mensen in die situatie de premie nog kunnen aanvragen. Minister van Energie Zuhal Demir wijst op experts en consumentenorganisatie Test-Aankoop die eerder al aankaarten dat de premie niet helpt én thuisbatterijen sowieso niet in veel gezinssituaties rendabel zijn.

Verdubbeling premie warmtepompboiler

Waar de premie voor de thuisbatterij stopgezet wordt, wordt de premie voor de warmtepompboiler verdubbeld. ‘De middelen die vrijkomen zetten we zo efficiënter in voor het ondersteunen van de investering in een warmtepompboiler voor het opwekken van sanitair warm water, een ‘thermische’ batterij, wat het energieverbruik enorm kan verlagen’, aldus Demir.
Eerder dit jaar werd al beslist om de steun te verhogen van 300 naar 450 euro. De steun wordt nu nog eens verdubbeld naar 900 euro voor installaties met eindfactuur sinds 1 juli 2022. Deze hogere premie loopt tot eind 2025.

20.000 premieaanvragen thuisbatterij

Minister Demir meldt verder dat er dit jaar al voor bijna 20.000 thuisbatterijen subsidie is aangevraagd. Ze verwacht dat er dit jaar uiteindelijk 30.000 premies worden aangevraagd voor een budget van 45 miljoen euro.

Evaluatie: subsidie niet nodig

Vlaanderen evalueert het subsidiesystem voor de thuisbatterij jaarlijks. Uit de nieuwste evaluatie blijkt volgens de minister dat de subsidie niet echt nodig is om burgers aan te zetten om in een thuisbatterij te investeren. Ook met een vrij lange terugverdientijd van ongeveer 10 tot 15 jaar en meer, investeren consumenten volgens haar nog steeds massaal in een thuisbatterij. ‘Budgettair gaan hier veel middelen naar toe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden. En aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we dan ook keuzes maken”, aldus Demir.

Bron: Solarmagazine.nl, 27 oktober 2022