Skip to main content

Vlaanderen voegt per 1 oktober 2022 de Vlaamse energie- en woonpremies samen tot één premie ‘Mijn VerbouwPremie’. Daarmee krijgen de subsidies voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers een nieuw jasje.

De Mijn VerbouwPremie kan vanaf 1 oktober aangevraagd worden via mijnverbouwpremie.be. Tot en met 30 juni kunnen de huidige premies, namelijk de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de diverse energiepremies van Fluvius, nog aangevraagd worden via de huidige aanvraagprocedure. Op 1 juli gaan beide aanvraagloketten dicht en zullen er gedurende een periode van 3 maanden – tot en met 30 september– geen aanvragen kunnen worden ingediend.

1 loket

Met de komst van de eengemaakte woon- en energiepremie hoeven aanvragers in de toekomst maar bij 1 digitaal loket terecht om hun verbouwpremie aan te vragen.
Onder de Mijn VerbouwPremie vallen straks onder meer dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, de warmtepomp, de warmtepompboiler en de zonneboiler. Mijn VerbouwPremie zal met 3 doelgroepen werken: 2 inkomensafhankelijke doelgroepen voor de lage en middeninkomens en een algemene doelgroep onafhankelijk van het inkomen. Daarnaast wordt gewerkt met 8 categorieën van werken: gaande van dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie buitenschrijnwerk, renovatie vloeren en funderingen, binnenrenovatie, technische installaties tot hernieuwbare energie (warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler).

Minstens 15 jaar oud

​Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie moet het pand minstens 15 jaar oud zijn. Behalve voor de investeringen in hernieuwbare energie. Hiervoor moet het gebouw minstens 5 jaar vergund zijn en moet, indien van toepassing, de EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB)-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen.
‘Belangrijk is dat er zowel aandacht gaat naar woonkwaliteit als energie-efficiëntie tijdens het renovatieproject’, aldus de ministers. ‘Een woning renoveren met premies zonder aandacht te besteden aan bijvoorbeeld isolatie zal dus niet langer mogelijk zijn.’

Administratieve vereenvoudiging

‘Een renovatie is al complex genoeg, zodat we het niet nog complexer moeten maken met ingewikkelde aanvraagprocedures en premievoorwaarden die niet op elkaar afgestemd zijn’, stellen minister van Energie Zuhal Demir en minister van Wonen Matthias Diependaele. ‘Dankzij administratieve vereenvoudiging helpen we meer Vlamingen om de intentie om te renoveren om te zetten in daden. Mijn VerbouwPremie legt zowel de nadruk op energie-efficiëntie, kwalitatief wonen als betaalbaarheid voor de gezinnen. Renovatie is bovendien een van onze topprioriteiten in het relance- en klimaatbeleid.’
Bron: solarmagazine.nl, 9 februari 2022

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

Leave a Reply