Skip to main content

Wie zijn zonnepanelen niet aangeeft, riskeert voortaan boetes van 150 tot 20.000 euro. Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet.
“Het is belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen”, motiveert bevoegd minister Bart Tommelein (Open Vld) de registratieplicht. “Wie dat niet doet, betaalt ook geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude.
Die vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt, kost afhankelijk van de netbeheerder ongeveer 100 euro per kW (vermogen van de omvormer). Wie zijn installatie tegen 1 juni niet heeft aangegeven en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.
Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander het best eens na op www.eandis.be/zonnepanelenmelden of www.infrax.be/zonnepanelenmelden.
Heeft u uw zonnepaneleninstallatie nog niet aangemeld? Volg dan hier de instructies uit de handleiding van Futech.
Bron: Het Belang Van Limburg, 27 mei 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply