Skip to main content
Door het zonnige weer is er de voorbije dagen uitzonderlijk veel zonne-energie geproduceerd. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Vooral vrijdag, toen het nog niet zo warm was, werd er ongezien veel energie geproduceerd door zonnepanelen. Op dat piekmoment produceerden alle zonnepanelen evenveel energie als de grootste twee kerncentrales in ons land samen.
“Als het warmer is dan 25 graden, daalt de efficiëntie van je paneel met 0,4 procent per extra graad. Door de hitte gaat de aansluitkast wat uitzetten, en is het contact niet meer wat het zou moeten zijn. De afgelopen dagen zijn we dus 2,5 à 3 procent rendement verloren”, verduidelijkt energiespecialist Alex Polfliet.
Toch heeft de zonne-energieproductie alle records gebroken de afgelopen dagen. “Vooral op vrijdag”, zegt Polfliet. “Toen had de hitte zijn hoogtepunt nog niet bereikt en hadden we pieken tot 2.256 megawatt. Dat is meer dan de twee grootste kernreactoren in ons land samen. Doel 4 en Tihange 3 wekken elk zo’n duizend megawatt op.” Er was op dat piekmoment een totaal verbruik van zo’n 8.200 megawatt in Vlaanderen.
“De gezinnen en bedrijven haalden dus een kwart van alle energie uit de zon”, zegt Polfliet. “Dat is indrukwekkend. In Duitsland zitten ze boven de 30 procent, maar na Duitsland heeft Vlaanderen het meeste aantal zonnepanelen per inwoner.”
Bron: Deredactie.be, 30 mei 2017
Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply