Skip to main content

Een hervorming van de steunmechanismen voor groene energie moet leiden tot een snellere energie-omslag. Een van de speerpunten is een sneller en hoger rendement op middelgrote tot grote zonnepaneleninstallaties.
zonnepanelen dak
Vandaag krijgen die zonneparken gedurende 15 jaar een financiële steun van 41,7 tot 77,6 euro per Megawatt uur (MWh), afhankelijk van de grootte. Tommelein brengt die steun terug van 15 naar 10 jaar, maar wel met een hoger rendement.
Berekend volgens de huidige parameters zou dat neerkomen op 67,2 tot 97 euro per MWh gedurende 10 jaar. Voor middelgrote zonneparken betekent dat, volgens Tommelein, gegarandeerd een sneller en hoger rendement. De grootste parken, met een vermogen groter dan 750 kWp (kilowattpiek), krijgen iets minder rendement dan vroeger.
De maatregel moet vooral de ‘derdepartijfinanciering’, waarbij bedrijven en burgers kunnen intekenen op grote zonneprojecten, een boost geven. ‘De redenering is simpel: het is veel interessanter om in te tekenen op een project met een hoger rendement op 10 jaar, dan met een lager rendement op 15 jaar’, zegt Tommelein. ‘Dit moet een schwung geven aan de investeringen.’
Bron: De Standaard, 27 september 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply