Skip to main content

Eigenaars van zonnepanelen staan plots voor de keuze: een stroomfactuur zoals het altijd was, met prosumententarief maar ook met terugdraaiende teller, of overstappen op een nieuw systeem waarbij beide wegvallen. Wat is het voordeligst?
Netbeheerder Fluvius vervangt sinds vorige zomer stelselmatig oude gas- en elektriciteitsmeters door nieuwe digitale tellers. Eigenaars van zonnepanelen krijgen daarbij de kans om over te stappen op een nieuw tarief. Ze betalen dan voor wat ze effectief op het net zetten en er weer afhalen.
Van een teller die terugdraait wanneer ze zelf stroom produceren, zoals dat vandaag het geval is, is dan geen sprake meer. Maar ook het prosumententarief, het vast bedrag dat zonnepaneeleigenaars elk jaar moeten ophoesten voor het gebruik van het net, valt weg.
Intussen kregen in Vlaanderen al ruim 18.000 eigenaars van zonnepanelen zo’n nieuwe teller geïnstalleerd. Slechts 24 daarvan kozen voor het nieuwe nettarief. “Mogelijk vooral door onwetendheid of een afwachtende houding”, zegt Dirk Van Evercooren bij de Vlaamse energieregulator VREG. “Nochtans zijn veel huishoudens volgens onze simulaties goedkoper af bij het nieuwe tarief.” Hoe weet je wat voor jou de beste keuze is?

Je installatie

Vuistregel voor wie overstapt naar de nieuwe formule, is dat je zo veel mogelijk energie die je zonnepanelen opwekken onmiddellijk verbruikt. “Hoe meer je zelf opgewekte zonne-energie meteen verbruikt, hoe voordeliger je af zult zijn”, klinkt het bij Test-Aankoop. Je moet immers betalen voor wat je van het net afneemt, én voor wat je erop zet.
Een cruciale grens ligt op 30 procent. “In gemiddelde situaties geldt: hoe meer je daarboven zit, hoe meer kans om met de nieuwe nettarieven goedkoper af te zijn dan met het prosumententarief”, zegt Van Evercooren bij de VREG. Het gemiddelde directe verbruik in Vlaanderen ligt momenteel al op 25 à 35 procent.
Bekijk dus eerst en vooral je installatie: wie veel zonnepanelen heeft in verhouding tot zijn verbruik, krijgt het erg moeilijk om al die opgewerkte energie meteen te benutten. “Die gezinnen zijn vaak beter af met de terugdraaiende teller en het vaste prosumententarief van de oude tariefformule.”

Direct verbruiken

Bij wie de installatie wel min of meer in verhouding is tot het verbruik, is het belangrijk je verbruik doorheen de dag te plannen. Moeilijk, als je werken bent? Niet noodzakelijk. “Vandaag zijn veel consumenten, zeker wie met een dubbele teller werkt, erop ingesteld ’s avonds en in het weekend de was te doen. We hebben dat zo geleerd, omdat nucleaire stroom dan het goedkoopst is”, zegt Ronnie Belmans, CEO van onderzoeksinstituut EnergyVille in Genk. “Wie zonnepanelen heeft, kan de timer van zijn wasmachine, vaatwasser en droogkast beter doorheen de dag instellen, wanneer de zon schijnt.”
Kunnen in de toekomst nog helpen je energieverbruik doorheen de dag omhoog te helpen: de tendens om vaker thuis te werken, de opkomst van de elektrische wagen en thuisbatterijen, die overdag energie opslaan. Een elektrische verwarming of een warmtepomp kunnen dan weer in je nadeel werken, omdat ze veel verbruiken tijdens de donkere wintermaanden.

Wacht nog even af

De nieuwe digitale meters moeten duidelijker in kaart brengen hoeveel energie de Vlaamse gezinnen wanneer precies benutten en produceren. Bij de huidige analoge meters is dat amper te achterhalen. Het is daarom zeker niet erg om nog even af te wachten, eens de nieuwe meter bij jou thuis geïnstalleerd is. “Eigenaars van zonnepanelen kunnen ervoor kiezen hun verbruik zelf nog eerst een jaartje nauwkeuriger te monitoren, zodat ze zeker voor het juiste tarief kiezen”, adviseert Björn Verdoodt van netbeheerder Fluvius.
Overstappen moét namelijk nog niet. Iedereen die tot en met eind 2020 zonnepanelen plaatst, mag vijftien jaar lang met de terugdraaiende teller werken, gerekend vanaf de installatiedatum. Eens je voor het nieuwe tarief kiest, is dat wel definitief: toch terug naar het oude systeem met terugdraaiende teller en prosumententarief kan dan niet meer. Wil je toch al een idee krijgen van het effect van beide tariefplannen op jouw stroomfactuur, dan kan je een simulatie doen op de website van de VREG.
Bron: HBVL.be, 1 februari 2020
[/vc_row]

Vraag uw gratis offerte voor uw zonnepanelenproject aan!

Join the discussion 3 Comments

  • avg schreef:

    de nieuwe digitale meters moeten duidelijk in kaart brengen………………….
    bij huidige analoge meters is dat amper te achterhalen………….
    2 zinnen die duidelijk zeggen waarover het gaat………………
    controle en betalen!
    wanneer de overheid en/of fluvius en consoorten iets beginnen op te dring is er
    str… aan de knikker!

  • Anne Eeckman schreef:

    Mijn oude elektriciteitskast werd goedgekeurd met certificaat EAN-541448820048652146
    Zonnepanelen werden geplaatst en gisteren heeft Fluvius de installatie niet willen keuren, of afkeuren aangezien de elektriciteitstoestand niet definitief is.
    Graag ontvang ik asap duidelijke richtlijnen zodat ik alsnog zou kunnen genieten van de speciale voorwaarden van 2020
    Dank voor een snel antwoord!
    Vriendelijke groet
    Anne Eeckman

  • Bert schreef:

    Laat ons met zen alle(zonnepaneel eigenaars) onze omvormers eens een week of 4 afzetten smorgens als we gaan werken. Dan moeten ze hun stroom maar zien te kopen in het buitenland. Zo gaan de dikke mannen niet profiteren van mijn investering.

Leave a Reply