Skip to main content

De stroomproductie van zonnepanelen kan bij bewolking 20 procent groter zijn dan bij een strakblauwe lucht. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) en netbeheerder Liander.
Volgens de onderzoekers zorgen niet enkel zonnige dagen voor pieken in de opwek van zonne-energie, maar juist ook bewolkte dagen.

Fluctuerende patronen

Bij zonne-energie is er sprake van fluctuerende patronen: de zon schijnt niet ieder moment van de dag en de intensiteit verschilt sterk van plek tot plek. Het doel van het onderzoek is onder meer nagaan welke effecten verschillende weertypen hebben op deze fluctuaties. Inzicht in de pieken is weer van belang voor het veilig besturen van het elektriciteitsnet.
Onderzoeker Frank Kreuwel schrijft de onderzoeksresultaten onder meer toe aan de lichtreflectie op wolken: “Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen netbeheerders de netten beter benutten. Op dagen met bijvoorbeeld cumuluswolken – ook wel bekend als stapelwolken – zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de zonnepanelen valt.”
“Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een zonnepaneel wel 60 graden Celsius worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen. En dan valt er ook nog eens extra licht op de zonnepanelen door reflecties van de wolk die net voorbij drijft. We hebben onderzocht dat dat voor een zonnepaneelsysteem van een typisch huis wel 22 procent kan schelen in de piek.”

Inzichten voor netbeheerders

De inzichten zijn erg nuttig voor de lokale netbeheerder om de effecten van zon op het elektriciteitsnet te monitoren. Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen en met name op de laagspanningskabels die naar de huizen lopen, ontstaan in toenemende mate spanningsproblemen. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen netbeheerders de netten beter benutten en zo bijdragen aan de betrouwbaarheid van de toekomstige energievoorziening.
Chiel van Heerwaarden, projectleider van de studie: “WUR wil de wetenschappelijke basis leggen voor duurzame zonneparken die rendabel zijn voor economie, natuur en maatschappij. Begrijpen hoe stroomopwekking van zonnepanelen reageert op weersomstandigheden is daar een belangrijk onderdeel van.”
Bron: Solarmagazine.nl, 8 juli 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply