Skip to main content

In 2019 nam volgens cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) de wereldwijde capaciteit aan zonnepanelen met 115 GW toe. China was voor het derde jaar op rij de grootste PV-markt ter wereld met 30,1 GW aan nieuwe capaciteit, gevolgd door de Verenigde Staten met 13,3 GW en Japan met 7,7 GW.
De toename van 114,9 GW aan nieuwe capaciteit betekent een stijging van 12% ten opzichte van 2018, met significante groei in alle continenten. Het globaal cumulatief geïnstalleerd vermogen bedroeg eind 2019 maar liefst 629 GW.

groei pv IEA
Europa op één na grootste PV-markt

De Europese Unie wordt in de analyse als één entiteit beschouwd en is daardoor de op één na grootste zonnepanelenmarkt ter wereld. In 2019 nam de capaciteit aan zonne-energie in de EU toe met 16 GW. Het grootste aandeel in deze groei was weggelegd voor Spanje en Duitsland, met een respectievelijke toename van 4,4 GW en 3,9 GW.
Azië was vorig jaar goed voor ongeveer 57% van de totale nieuwe capaciteitsuitbreiding. Landen als Zuid-Korea, Taiwan en Maleisië hebben de dalende vraag in China en India in 2019 gecompenseerd.

3% elektriciteitsbehoefte gedekt

Volgens het IEA zijn alle zonnepaneleninstallaties die wereldwijd zijn geïnstalleerd momenteel in staat om ongeveer 3% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit te dekken.
“In de komende jaren zullen fotovoltaïsche installaties in verschillende landen over de hele wereld in een zeer snel tempo kunnen uitgroeien tot een belangrijke elektriciteitsbron”, aldus het IEA.
Hiernaast identificeerde het IEA ook een reeks factoren die de snelle groei van PV in de komende jaren zouden kunnen ondersteunen, zoals dalende prijzen voor opslag, de snelle verspreiding van elektrische voertuigen en verbeteringen in de productie van groene waterstof.
Bron: PV-Magazine.Com, 1 mei 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply