Skip to main content

De voorbije twee jaar is de stroomfactuur voor kleine verbruikers meer dan verdubbeld. Terwijl er voor de grote verbruikers maar 37% is bij gekomen. Sp.a vindt dat onlogisch en vindt dat mensen die meer verbruiken ook méér zouden moeten betalen. Bevoegd minister Bart Tommelein (Open Vld) zegt dat de factuur volgend jaar weer zal dalen voor iedereen.
Tommelein
De elektriciteitsfactuur blijft voor beroering zorgen. Uit cijfers van de VREG blijkt dat de factuur de afgelopen jaren het snelst is gestegen voor de zuinigste gezinnen. Dat komt omdat sommige taksen voor iedereen even hoog zijn, ongeacht het verbruik.
Betaalde een kleine verbruiker twee jaar geleden nog 147 euro, dan is dat nu 327 euro. Dat is maar liefst 122 procent meer. Een grote verbruiker betaalde twee jaar geleden bijna 3.000 euro en nu iets meer dan 4.000 euro, een stijging van maar 37 procent.
“Niet fair”
“Dit is absoluut niet fair”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). “Je ziet dat mensen die inzetten op een laag energieverbruik veel meer moeten bijdragen aan taksen en lasten dan mensen die een jacuzzi of zwembad hebben en dat elke dag op 35 graden Celsius willen. Dat is niet correct.”
Progressieve factuur
Sp.a stelt daarom onder andere voor om de factuur voor mensen die veel verbruiken duurder te maken. Ze noemen dat ‘luxeverbruikers’.
“Laat ons gaan naar een progressieve energiefactuur”, zegt Beenders. “Als je minder verbruikt, betaal je minder. Als je heel veel stroom verbruikt, moet je meer betalen. Dat is logisch en zet mensen aan om minder stroom te verbruiken.”
“Verschil wordt kleiner”
Het kabinet van Energieminister Tommelein ziet het helemaal anders. “Het is cynisch dat de partij die de grootste verantwoordelijkheid draagt voor de stijging van de elektriciteitsfactuur hier nu mee komt op een moment dat de energieheffing volgend jaar wegvalt, de factuur op die manier voor iedereen verlaagt en dat verschil sowieso kleiner zal worden”, zegt Margot Neyskens, woordvoerdster van minister Tommelein.
Bron: VTM Nieuws

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply