Skip to main content

Afgelopen jaar werden er in Vlaanderen maar liefst 43.000 bijkomende zonnepaneleninstallaties geplaatst. Opvallend is wel het verschil tussen de steden en het platteland.
Volgens Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (NVA) liggen er in de steden veel minder zonnnepanelen. “In steden zijn er nu eenmaal meer appartementen en meersgezinswoningen”, legt hij uit aan VRT Nieuws. “Er is dus minder beschikbare dakoppervlakte per gezin.”
Toch zijn er in de steden mogelijkheden tot verbetering. Zo introduceerde Vlaamse energieminister Bart Tommelein onlangs nog het begrip ‘zonnedelen’. Ook Gryffroy is het voorstel van Tommelein genegen. “Burgers en bedrijven die geen dak hebben waarop zonnepanelen liggen, investeren mee in panelen op andermans dak. Met de winst daalt je eigen energiefactuur”, klinkt het.
In de top 10 van gemeentes met het hoogste vermogen zonne-energie per 1.000 inwoners staan maar liefst 7 Limburgse gemeenten genoteerd. Koploper is Kinrooi met een vermogen van 532 kW per 1.000 inwoners. Antwerpen staat voorlaatste met slechts 36 kW per 1.000 inwoners.
Zonnepanelen Vlaanderen
Klik hier om de bekijken hoe goed uw gemeente scoort!
Bron: VRT Nws, 8 maart 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply