Skip to main content

Na positief advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Energiebesluit om zo een investeringssteunprogramma te creëren voor zonnepanelen met omvormers van 40 kilowatt tot 2 megawatt.
Behoudens enkele wetgevingstechnische opmerkingen heeft de Raad van State niet of nauwelijks kritiek op het voorgenomen besluit van de regering van Vlaanderen. Daarmee is voor minister Zuhal Demir de weg vrij voor invoering van de nieuwe subsidie en laat zij deze per 1 januari 2021 definitief van kracht worden.

25 miljoen euro beschikbaar

Vlaanderen breidt daarmee het investeringssteunprogramma voor kleine en middelgrote windturbines van 10 tot 300 kilowatt uit met middelgrote zonnepaneelinstallaties. Voor de totale regeling is 25 miljoen euro beschikbaar. De financiering vindt plaats met Vlaamse begrotingsmiddelen en wordt dus niet via de elektriciteitsfactuur doorgerekend aan de eindconsument zoals bij de groenestroomcertificaten het geval is.
De veiling vervangt het huidige systeem van groenestroomcertificaten, waarbij de financiële steun over een periode van 10 jaar gespreid wordt uitbetaald. Middelgrote zonnestroomprojecten van 40 kilowatt tot 2 megawatt kunnen voortaan via zogenaamde projectoproep (‘call’) in aanmerking komen voor een eenmalige investeringssteun via de begrotingsmiddelen.
Bron: SolarMagazine, 15 juli 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply