Skip to main content

De locatie in België waar Oceans of Energy een drijvende zonnepark op de Noordzee gaat bouwen is bekend. Het offshore zonnepark verrijst volgend jaar bij het maritiem testplatform Blue Accelerator in Oostende.

Oceans of Energy meldde begin september al op de Noordzee als onderdeel van het Europese innovatieproject EU-SCORES een drijvend zonnepark van 3 megawattpiek te gaan bouwen. De locatie werd toen echter nog niet bekendgemaakt.

Bouw in 2022

‘We zijn trots om aan te kondigen dat de projectpartners van het Europese project EU-SCORES voor de Blue Accelerator als locatie voor het zonnepanelenpark kozen, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. ‘In totaal wordt er ongeveer 15 miljoen euro voor het zonnepark vrijgemaakt, voornamelijk fondsen uit het Europese innovatieprogramma Horizon 2020. De technische voorbereidingen zijn vorige maand al gestart. Doel is om in het najaar van 2022 te starten met de bouw van een grote offshore zonnepaneelconstructie. De zone bij Blue Accelerator is de perfecte locatie omdat de hoogtechnologische meetapparatuur van het lab alles kan monitoren. De installatie wordt ook verbonden met een netaansluiting op de walkant. Er wordt gemikt op een levering van 3.321 megawattuur te leveren aan het Belgische stroomnet of een equivalent aan elektriciteitsvoorziening voor 1.000 gezinnen.”

MPVAqua

Naast de zonnepanelen van EU-SCORES maakt ook het consortium van MPVAquaproject, van Tractebel, DEME, Jan De Nul Group, Soltech en UGent, gebruik van de locatie om hun prototype van speciaal ontwikkelde zonnepaneelstructuren in een maritieme omgeving te testen.
Indien het project succesvol is, wordt het eerste commerciële zonnepark op zee binnen 5 à 10 jaar verwacht. Door deze te plaatsen tussen de windmolens van een bestaand windpark kan de verkregen energie verdubbeld worden. Ook deze test start in 2022.

Mosselen

Bij Blue Accelerator staan ook nog andere testen rond aquacultuur en drones op de planning.
Aandachtige wandelaars op de strekdam van Oostende spotten sinds vorig weekend al gele drijvers rond de Blue Accelerator. Deze maken deel uit van de testinstallatie van Colruyt Group voor het kweken van mosselen. Onder het zeepeil zijn deze drijvers met een hoofdlijn verbonden. Daaronder zullen verschillende soorten constructies hangen om mosselen aan te groeien. Met dit longline systeem wil Colruyt Group de groeiontwikkeling bestuderen en diverse technieken voor installatie, onderhoud en oogsten uittesten.

Drones

Tot slot zijn er plannen om Blue Accelerator als uitvalsbasis voor vliegende, varende en duikende drones te gebruiken. De mogelijkheden van drones zijn heel uitgebreid: bewaking van windparken, monitoring van zeebiologisch leven, transport of zelfs uitvoeren van herstelwerkzaamheden. Al deze geplande testen illustreren dat Blue Accelerator zijn plaats op de Europese kaart verworven heeft als gerenommeerde testfaciliteit voor onderzoek van maritieme toepassingen.
Bron: Solarmagazine.nl, 29 oktober 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply