Skip to main content

Naar aanleiding van onze recente berichtgeving omtrent de invoering van de digitale energiemeter vanaf 2019 in alle Vlaamse huishoudens, werd ons meermaals de vraag gesteld of men zich tegen de plaatsing van deze meter kan verzetten.
Slimme meter
Als het van Vlaams Energieminister Bart Tommelein afhangt, wordt de digitale meter voor elke Vlaming verplicht. Dat legde hij ook vast in een decretaal kader, dat na de Paasvakantie door het parlement moet worden goedgekeurd.
“Het decreet zegt letterlijk dat de distributienetbeheerders Infrax en Eandis je van stroom mogen afsluiten als je weigert om een digitale meter te plaatsen”, reageert Rob Beenders (sp.a) in Het Belang Van Limburg. “Nochtans heeft het parlement deze legislatuur pas beslist dat niemand nog zal worden afgesloten en dat er altijd een garantie is op een minimale hoeveelheid stroom.”
In Nederland plaatst men reeds sinds 1995 standaard digitale meters die afname en injectie meten bij gebruikers. Bij onze noorderburen kan men weigeren om die te vervangen door een op afstand uitleesbaar exemplaar. Hoe dit in Vlaanderen zal worden geregeld, ligt volgens VREG nog niet vast.

Steunmaatregelen behouden

Het is echter nog maar zeer de vraag of u er goed aan doet om de installatie van de digitale meter te weigeren…
Zo heeft de invoering van de digitale meter geen impact op het steunmechanisme van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. U zal met andere woorden de vergoeding per geproduceerde kWH blijven ontvangen.
De terugdraaiende teller blijft dan weer gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.
Eerder kon u bovendien bij ons lezen waarom u zich weinig zorgen dient te maken over de invoering van de digitale energiemeters.
Bron: Het Belang Van Limburg, 12 maart 2018

Vraag offerte zonnepanelen aan

Join the discussion 70 Comments

 • engels jean pierre schreef:

  Als de energieteller terugdraaid, 20 jaren na installatie de certificaten betaald blijven en een exclusief nacht- én middagnalading van min. 2 uren voorziet voor mijn electrische vloerverwarming, ttz. : ‘datgene wat toegezegd en ik nu al heb’,….. dan……

 • Marc Van den Eynde schreef:

  Ik vermoed dat wanneer de digitale meters zijn geplaatst dat je dan weer meer gaat betalen.
  stroom die je van het net haalt wanneer de zon niet schijnt betaal je aan de maximun tarief en wanneer je stroom levert ontvang je slechts de helft van de prijs.
  Ik begrijp ook niet goed dat een electriciteitsmaatschapij die stroom verkopen om geld te verdienen, tegen de klanten zeggen, draait die oude lamp van 100 watt maar uit en vervang deze door een lamp van 20 watt die dan licht geeft voor 100 watt.
  als ik verkoper van stroom zou zijn, vertel ik vervang die lamp maar door een van 150 watt.
  Maar nee we vervangen deze lamp inderdaad met een vermogen van 20 watt. en op de eindafrekening moeten we dan toch weer meer betalen. de stroom kost weer 7% meer?? in feite is dat nog een veelvoud van 7% want jij bespaarde al en je moet toch nog meer betalen?
  Als ik morgen minder verkoop verdien ik ook minder. ?
  Deze regel geld niet bij energie maatschappijen?
  Wat zit hier achter?

 • Guy schreef:

  De grootste stommiteit ooit. In Frankrijk, Duitsland, de USA, Canada, … worden deze meters terug vervangen door de traditionele meter die minstens zo goed is. Deze smart meters zijn niet alleen schadelijk voor uw gezondheid (is bewezen vandaar ook dat ze in de genoemde landen terug vervangen worden) doordat ze een laag frequent (RMF) signaal uitzenden dat overal doorheen gaat, dus ook door u en uw gezondheid schaadt. Wil U dit vermijden dient uw elektriciteitsnet volledig afgeschermd en geaard te zijn. Dit is het dus in heel België niet het geval en ook niet haalbaar. Daarnaast is dit een inbreuk op uw privacy daar deze met al uw huishoudtoestellen communiceert en data automatisch doorgeeft aan de elektriciteitsmaatschappij die deze data verkoopt voor veel geld.
  https://www.youtube.com/watch?v=XCtYNNDslJk
  https://www.youtube.com/watch?v=3eD-rlHQ_cU

 • Martine Schoup schreef:

  Krijgen wij misschien de afgedankte amerikaanse smartmeters omdat ze nefast zijn voor de gezonde
  heid ?

 • Erik Delrue schreef:

  Geachte MEvrouw, Geachte Heer,
  Niettegenstaande ik zonnepanelen heb, vraag ik me af waarom volgens De Heer Tommelein de digitale meter niet kan ingevoerd voor mensen met zonnepanelen.
  Weet dat als je zonnepanelen hebt je beschikt over twee meters (dit voor de mensen die recht hebben op subsidies voor zonnepanelen)
  1) De meter van de Vreg (Ondertussen is dit bij mij Eandis) die aanduidt hoeveel je zonnepanelen opbrengen. ( deze meter wordt gebruikt voor het berekenen van de subsidies per 1000 Kwh.)
  2) De terugdraaiende teler.
  Mocht deze laatste vervangen worden door de digitale meter dan nog kan men steeds weten -hoeveel ik zelf produceerde (dank zij meter 1).
  Maar ook hoeveel energie ik verbruikte die geleverd werd door de energieleverancier.
  We houden immers jaarlijks bij wat de stand van beide meters (Vreg-meter en digitale meter) is bij de start van de betaal periode.
  Op het einde berekenen we gewoon het verschil tussen wat bijgekomen is op meter van de Vreg en wat bijgekomen is op de digitale meter.
  Dit verschil bepaalt wat we effectief verbruikt hebben.
  Waarom wordt niet gekozen voor deze optie?

 • maurice schreef:

  slimme meters!!! bedankt politiekers,beter voor de verbruiker?wat een mop,flitspalen,als bedanking wordt ge gouverneur,slimme meter post burgemeester,is dat een vorm van politiek?laat de mensen vrij om te beslissen
  wij hebben kontrakt aangegaan 20jaar stroom terug draaien en per 1000Kw vergoeding,omdat de politiekers hun WERK,? (voorziening van stroom in toekomst) niet goed gedaan hebben(welke kleur) vul zelf maar in,eerst truttelmie met belasting(was niet afgesproken) nu stroom maken en niet zelf kunnen opgebruiken,welke politieker vind een volgende belasting uit,en kiest hij ook al een DIK postje voor de toekomst uit? als ge een kontrakt aangaat voor 20jaar,en ge wilt dat veranderen moeten dan beide partijen niet akkoord gaan?

 • Bianca schreef:

  ik zal graag antwoord krijgen of ik de digitale meter mag weigeren, en als ik ze aan de deur krijg voor de vervanging dat ik dat kan onderbouwen met een evt. verwijzing naar eeen site waarin dat wordt bevestigd……

 • frank schreef:

  ik vraag mij af “wat” die slimme meters echt meten? Er zit zoveel ruis op de stroom die we uit het net krijgen. Wordt dit ook “gemeten” door dat onding? Elk piekje of glitch wordt gezien als verbruik.

 • Herman Sluijs schreef:

  Let op. Die zogenaamde slimme meter is een spion in uw huis en u heeft er zo goed als geen voordeel bij.
  Het is een toestel dat uw doen en laten, uw aanwezig of afwezig zijn, uw vakantieperiode, levensstijl en toestellen registreert en die gegevens doorstuurt naar onbekenden. Het is uiterst gevaarlijk wanneer die informatie in verkeerde handen komt. Zulke gegevens kunnen onderschept worden. De inbreker zal niet
  alleen weten welke elektronische toestellen u in huis hebt, maar vooral wanneer u afwezig bent.
  Politiemaatregelen om inbraak te voorkomen zullen dan niet meer baten. Daarom let zelf op uw zaak.
  Weiger de plaatsing van zulk een toestel. Verzet u tegen dat spionagetuig. U hebt daartoe het recht. U is de
  baas in uw woning en over wat daar binnenkomt. Zeg het voort. Er is veel onwetendheid en weinig tijd.

 • Hannes E. schreef:

  Slim of niet.
  Het gaat ervoor zorgen dat alle mensen met zonnepanelen zullen moeten betalen voor hetgene ze er eerst op gezet hebben.
  Uw vergoeding zal veel minder zijn dan dat uw betaald bij opname in de winter.
  Waarom doen ze daar geen mars voor?
  Er zullen GEEN nieuwe installaties bij komen.
  Hoe gaan ze dat uitleggen aan EU.
  maar ja,ondertussen heeft Tommelein zijn plaat gepoetst.
  Idioot eerste klas!!

 • Pascal Maerten schreef:

  Ik ben mogelijks van plan mijn zonnepanelen offciel los te koppelen na 2025 (mijn installatie is van 2010).
  Heb een warmte pomp en een verbruik van rond de 6000 KW/per jaar, nu slecht 1KW door de zonnepanelen. De distributie kosten omwille van de zonnepanelen maken de kost gelijk aan een verbruik van 6000KW per jaar 😉 zonder zonnepanelen 😀
  Dus waarom nog zonnepanelen gebruiken? Als de kost gelijk is, althans voor de gebruiker. En mijn zonnepanelen zijn nu toch reeds terugbetaald.
  Verder met de stelling “gebruik wat produceerd” – een warmtepomp verbruik steeds / altijd meer dan je mogelijkse dag dagelijkse productie en dit vooral in de winter. Dus na 2025 bye zonnepanelen daar dan deze regeling voor me van start gaat. Misschien dan een optie voorzien voor batterijen 😉 maar volledig losgekoppeld van het net, zodoende ik niet hiervoor moet betalen.

 • Jan schreef:

  Regering allemaal dieven denken alleen aan hun portefuiile.en de rest kan stikken

 • Vandekerkhove Nancy schreef:

  Slimme meters zijn nefast voor de gezondheid door de constante EMF straling.

 • Herman schreef:

  Marc ,
  Ja das ook mijn vermoeden , want ik heb een youtube video gezien van een Fransman die perfect Engels spreekt , en hij legt uit. Hoe men te werkt gaan om de klant geld uit de zakken te halen. Sorry ik weet de url niet van die video maar dat zal wel niet heel moeilijk te vinden zijn ?
  En nog iets , er wordt aan ons burgers gevraag om energie te besparen , wat dus betekend dat de netbeheerder minder inkomsten heeft. Dus wat doen zij dan ? das heel simpel ze verhogen gewoon de prijzen. En toen ik jaren geleden een nieuwe Elektriciteit meter kreeg. Was de uitleg dat die versleten was , volgens mij gewoon dikke onzin. Die meter stond er al sinds begin jaren 50 toen dit huis gebouwd werd , en die meter werd vervangen ik meen me te herinneren ergens in 2010 of zo iets in die buurt ?
  Ik ben het er mee wel eens dat die meter na zovele jaren draaien dat daar misschien wel een zekere slijtage zal op zitten iets wat ik zeker niet tegenspreek of ontken. Maar wat ik wel zag was dat er nu 750 toeren draait voor 1 KW/U en dat het bij de oude meter iets van 1.750 toeren was ? (zou dat eigenlijk wel een graag willen weten hoeveel dat dat cijfer echt was ?)
  Dus 1750 rpm voor 1 KW/U wat er dus op neerkomt dat je bij de ouder meter minder betaalde dan met de nieuwe meter. En ik zie dat die uit Polen komt dus een laag loon land. Zo worden we duw genaaid , we moeten besparen en dan plaatsten ze een nieuwe analoge meter en verhogen ze simpel het aantal toeren per kw/uur en zo betalen we nog meer. Waarom zouden we dan nog moeten besparen als ze toch in ons zakken zitten ? haha
  En ik heb eens horen vertellen dat Led Lampen dan misschien wel véél minder stroom gebruiken , maar het kost wel 2 x meer aan stroom om ze te maken. Als je daarover een wat dieper gaat nadenken dan is dit ook nogal dubbelzinnig ? stroom besparen zeggen ze dan haha jaja amaai men kl *** je weet wel maw voeten dus.
  PS Ik ben lid van Test Aankoop en ik wil géén digitale meter. Eén omdat we meer gaan betalen en twee omdat ze ons dan kunnen beloeren enz. Nu heb ik men mening kenbaar gemaakt aan de Net Beheerder ? eens zien wat zj hiervan gaan zeggen. Ik ben zeer benieuwd. Want ik ben het niet eens dat we afgesloten zouden worden als we NEE zeggen. Dat kan niet vindt ik , in Frankrijk , Nederland en het VK kan men wel néé zeggen waarom wij niet ?
  Hier moeten we ons allemaal tegen gaan verzetten , tijd voor actie maar dan wel in groep en onblock samen staan we sterk en hebben we veel macht ? Nee = Nee simpel.
  Ik ben niet in het bezit van zonnepanelen , heb daar géén geld voor en de plaats niet. Maar vroeger moest ik wel verplicht mee betalen voor zij die ze massaal op hun dak lieten leggen , en later moesten we ook de schulden put helpen dempen met extra taks. Gelukkig afgevoerd dank zij oa Test Aankoop.
  Herman

 • Hoeylaerts sven schreef:

  Hoe maakt dat ding verbinding met de buitenwereld. Ze kunnen mij wel verplichten om hem te plaatsen, maar ik wil dat niet in mijn netwerk en mijn homespot staat uit.
  Iedereen zou moeten weigeren internet te verschaffen.
  Dit is nog maar eens een invasie op onze privacy er moet toch een achterdeur zijn om ons te verenigen en een procedure op te starten..

 • Thomas schreef:

  Ik ga deze eveneens weigeren, ik heb nog certificaten tot 2029, en met die digitale meter stopt het terugdraaien dus in 2024 al… Dit is voor mij onaanvaardbaar. Dat ze mij dan afsluiten van het net. Terug naar 1900 dan maar, kaarsen, hout branden, water op houtvuur warmen… Dat ging toen ook en het leven zal een stuk betaalbaarder worden. Ik koppel mijn zonnepanelen dan los van het net en op mooie dagen geniet ik van mijn eigen electriciteit. Na 5 jaar heb ik zo veel bespaard dat er een batterij van af kan om de stroom van mijn zonnepanelen in op te slaan, zo wordt het leven weer wat luxueuzer

 • Mario Catteeuw schreef:

  Dag Pascal,
  Ik ben ongeveer in dezelfde situatie als u. Alles prima gedaan; warmtepomp en zonnepanelen geinvesteerd met subsidies in Vlaanderen. Wij hebben het meest onzekerheid en wellicht de grootste schade wanneer digitale meters worden ingezet. De Vreg heeft blijkbaar nog geen simulaties gemaakt of althans niet ter beschikking gesteld zodat we niet kunnen nagaan waar we juist gaan terecht komen met energie kosten. De dreiging is groter dan men denkt aangezien elektriciteits tarieven in realiteit schommelen tussen nul en meer dan vijftig keer de gemiddeld tarief op de Belgische elektriciteitsbeurs. Men kan dat nagaan op de website van de spotmarkt voor elektriciteits prijs in België om te zien hoe de prijzen per uur variëren (veel zonneenergie wanneer geen piekverbruik leidt tot zeer lage prijzen en omgekeerd):
  http://www.belpex.be/
  Men gaat snel de mensen aanzetten om batterijen te installeren. De technologie voor batterijen laat helaas nog veel te wensen over. Men bouwt grote dure batterijen met lithium ion celletjes waarvan we weten dat ze na vijf jaar sterk in capaciteit beginnen te verminderen en na 7 jaar best vervangen worden. Er is ook steeds brandgevaar met lithium ion die vandaag wordt geproduceerd. Op (goedkope) batterijen die niet vervaardigd zijn met zware metalen en vervuilende scheikundige stoffen moeten we nog twee decennia wachten. Pas dan wordt het echt interessant om zonneenergie op te slaan op een weinig vervuilende manier en onze planeet op die manier te beschermen. Op heden is dat mijns inziens puur ideologie en economisch gedreven (werkgelegenheid en taxen gedreven).
  Groeten,
  Mario

 • luc schreef:

  een regelrechte schande, we plaatsten tien zonnepanelen via sungevity, wetende dat het twaalf jaar duurt om de investering te recupereren; nu komt de vreg zeggen dat we wat we te veel produceren nog kwijt zijn en we maar onze vaatwas moeten doen werken terwijl de zon schijnt – zijn ze daar op hun kop gevallen – niemand zal nog zonnepanelen plaatsen – ik produceerde tot nu zo’n 450 kwh reserve voor de wintermaanden – en ook dat willen ze ons nu afpakken – hopelijk kunnen we het plaatsen v/d slimme meter weigeren

 • Willy schreef:

  Lees mijn reactie hierop in Facebook.
  Volgens Frank Vanbrabant CEO van Fluvius in een interview in de kranten “De Tijd en “De morgen zegt hij dat hij vreest dat mensen met zonnepanelen de slimme meter zullen weigeren. Maar we gaan hen niet dwingen door een deurwaarder op hen af te sturen.
  Dus weiger je hem best. Ik ga dat ook doen. En hopelijk de meeste mensen met zonnepanelen.

 • Rik Deryckere schreef:

  Dag allen,
  Is toch eenvoudig, zie je een auto van Fluvius, weiger ik ? Neen ik ben” nooit thuis” en lees mijn post niet tenzij aangetekend.
  Heb ook een dwang en fobie voor vreemde personen in mijn huis. Simpel toch?
  Zonnetje in huis,
  met panelen sedert 2009 en zonneboiler en regenwater en één auto en veel fietsen.
  Richard

 • Heirweg Kris schreef:

  Meld dit aan Test-Aankoop . Groeperen is de boodschap . Samen staan we veel sterker dan alleen .

 • Jean schreef:

  Waarom zou ik iets weigeren dat voor mij voordeliger is?
  De distributiekost die ik extra moet betalen ligt lager dan het prosumententarief.
  Dus voor mij graag zo snel mogelijk een digitale meter.

 • Jean schreef:

  radiogolven ook, zonlicht ook, wifi ook, gsm ook, babyfoon ook, gewone lamp ook want allemaal EMF straling.
  Overal waar je komt zijn ze aanwezig vb buiten de zon, binnen wifi, buiten en binnen radiogolven FM,Mw en Lw en ook korte golven. Dan zijn er nog de golven die uit de ruimte komen.
  De enige waarvoor je moet opletten is rontgen straling omdat de energie vele malen hoger is maar die kom je alleen in de kliniek tegen of in tjernobil.
  Dus kom niet te veel in de zon en probeer niet in de kliniek te geraken op de dienst radiologie, blijf uit de buurt van tjernobil en probeer niet onder de regenboog te staan dan zal het nog wel meevallen voor je gezondheid.

 • Jean schreef:

  Als ik het goed begrijp heb je een verbruik van 1000 kw op je teller en produceer je 5000 Kw met je zonnepanelen.
  Met een slimme meter verandert er niets. je betaalt gewoon het prosumententarief verder en het verbruik van 1Kw.
  Als je wil overschakelen naar het nieuwe betalingssysteem nl zonder prosumententarief. dan betaal je enkel de extra distributiekost op je extra geinjecteerd deel in de zomer. Dit is namelijk dezelfde extra hoeveelheid die in de winter terug afneemt. Het aantal Kw is lager dan je totale zonneproductie omdat je een deel onmidddelijk zelf gebruikt. Het zal van dit afhangen wat voordeliger is nl het prosumententarief of de werkelijke distributiekost van de extra afname. Maar duurder dan wat het nu is zal het niet worden. Als je in 2025 je zonnepanelen loskoppelt krijg je ook geen certificaten meer.

 • Jean schreef:

  Dag Pascal
  Je hebt sedert 2010 maar 1Kw verbruik per jaar. Dat wil zeggen dat je tot 2015 alleen de huur van de meter + abonnement leverancier hebt moeten betalen en vanaf 2015 alleen de huur van de meter, abonnement en het prosumententarief. Deze kost is toch minder dan de helft van de kost voor een verbruik van 6000KW per jaar . Dat zou nl vandaag in totaal minimum 1450 €per jaar kosten. Terwijl het vanaf 2015 niet meer dan een 700€ heeft gekost (huur meter + abonnement leverancier 100€ en prosumententarief 607€ voor 6.6KVA zonnepanelen. Ik zou ze nog niet loskoppelen in 2025 omdat je nog altijd per jaar 2100€ certificaten krijgt tot 2030. Maar uw punt over zelfconsumptie zodanig verhogen zodat je zo weinig mogelijk op het net zet is de ultieme manier om van het nieuwe systeem te profiteren. Ik denk ook dat een warmtepomp een mogelijke oplossing is vooral voor de maanden september, oktober en februari, maart en april. Stel dat je tot 80% zelfconsumptie kan komen dan ga je maar op 1200 Kw distributiekosten moeten betalen ipv het prosumententarief. Let wel uw verbruik blijft 1 Kw = praktisch 0.
  In de zomer zal het moeilijker zijn tenzij je nog geen zonneboiler hebt. Maar hier kan de airco dan weer helpen. In de winter is het niet van doen want je hebt toch geen productie.
  Na 2025 is het moeilijk inschatten wat de kost zal zijn. Maar het lijkt me wel onwaarschijnlijk dat de leveranciers hun eigen klanten die zelf zorgen voor groene energie zullen afstraffen voor iets dat ze zelf zo hoog in het vaandel voeren.
  Als ze de afname als verbruik aanrekenen zullen ze ook een ( voor mij liefst gelijke ) vergoeding moeten geven voor de injectie. Als ze dat niet doen betekent dit dat ze geld vragen voor iets dat ze gratis gekregen hebben. Niemand kan zoiets verantwoorden.
  Momenteel krijgen ze de energie gratis maar geven ze het ook gratis terug aan de bezitter. Het is me wel duidelijk dat ze
  dit in de verre toekomst niet zullen kunnen volhouden. Als iedereen zonnepanelen zou installeren en elk van die zonnepanelen ervoor zorgen dat er 0 verbruik is zoals bij jouw installatie hebben ze geen inkomen. Van abonnementsgeld alleen zullen ze niet kunnen blijven bestaan.
  Groeten
  Jean

 • huyghe schreef:

  Eerst vind men de prosumententax uit, nu een intelligente meter die niet kan aftrekken. Wat gaat men nog allemaal uitvinden ? Is dit geen contractbreuk ? Ieder heeft destijds zijn pannelen geplaatst aan de destijds geldende voorwaarden, die men nu rigoureus afbreekt. Ergens versta ik het wel : Tommelein heeft geld nodig voor overgesubsidieerde windmolens en de winst daarvan gaat naar het ‘groot kapitaal ‘ : een lucratieve business. Dus mensen : volg jullie hard, maar ik geef geen carte blanche aan die … rollers.

 • Eric van Parijs schreef:

  Massaal die digitale meter weigeren
  Is contractbreuk, eerst absolute zekerheid dat meter kan terugdraaien voor 20 jaar.
  (In Nederland momenteel half miljoen weigeringen!)

 • zot schreef:

  wat een domkop! binnen een paar jaar zal je zien dat de kankercijfers aanzienlijk zullen beginnen stijgen!

 • Jean schreef:

  Wat heeft men allemaal uitgevonden:
  een digitale klok, een digitaal fotoapparaat, digitale tv zenders, digitale betalingen, digitale telefoon, Bijna alles wat jij gebruikt in je leven wordt digitaal gestuurd : wasmachines, microgolf, auto, muziek, tv, internet, pc , elektrische fiets enz enz. Alleen een digitale elektriciteitsmeter wil je niet. Nochtans doet die meter juist hetzelfde als de vroegere analoge meter. Hij meet de afname en de injectie apart. Trek die 2 van elkaar af en je hebt je verbruik ; net identiek hetzelfde resultaat als met je oude terugdraaiende teller. Vroeger kon je nooit weten hoeveel je meter is teruggedraaid. Met de digitale meter weet je exact hoeveel je meter is teruggedraaid.

 • Jean schreef:

  Er zijn er wel al 5 miljoen geplaatst in nederland. In Nederland weigert men niet de digitale meter maar wel de communicatie op afstand van de digitale meter.
  Hoezo contractbreuk? De oude meter is niet van u en de digitale meter is ook niet van U. Het net die zorgt voor de bevoorrading is ook niet van U. Een digitale meter zal ten allen tijde de exacte waarden van afname en injectie meten. Er verandert dus niets aan uw contract met de distributiemaaatschappij.

 • Ann schreef:

  Jean,
  Indien je geen onderbouwde reacties kan plaatsen , zwijg je misschien beter,
  Het is wetenschappelijk bewezen dat die meters echt niet gezond zijn, in vele landen worden ze reeds terug vervangen.

 • Roland schreef:

  Je krijgt geen tussentijdse afrekening meer, maar als je in de winter meer verbruikt. Krijg je een factuur op gebruikte stroom. Bv je teller staat einde september op +3000 kWh, je verbruikt tot mei is 5000kwh. Dan krijg je een afrekening van 2000kwh. Wat je teveel gemaakt hebt in de zomer, word bij elke tussentijdse factuur teniet gedaan. Het gaat niet meer over voorschotfacturen. Maar ze lezen elke periode af naar effectieve afrekening naar meterstand. Dus vraag of ze je bedanken om stroomleverancier te worden. Je gaat namelijk veel gratis weggeven!

 • Johan verbiest schreef:

  Bij mij komen ze er niet in..Twee jaar geleden nog 180 euro betaald om enkelvoudige meter te laten plaatsen en nu willen ze hem komen weghalen voor digitale met niks dan nadelen..geen haar op mij hoofd dat er aan denkt dit toe te laten.

 • Dominique schreef:

  Een van de grootste probleem zal zijn , wanneer een hoge opbrengst van zonnepanelen algemeen voorkomt ,dat het net van de leverancier het niet aan kan , zullen ze op afstand de injectie van je zonnepanelen uitschakelen zodat het net minder belast word .Als de belasting minderd zal je injectie op het net terug gactiveerd worden .
  De kleine man zal dus weer opdraaien want grootte opbrensten zoals fabrieken en ander zullen wel niet van het net worden gegooid .
  Electrabel zegt zelf dat het huidige net van grondkabels naar alle huizen te licht zal zijn als iedereen zonnepanelen zouden
  plaatsen .
  Dus een van de reden om plaatsen digitale meters is controle op afstand op je injectie op het net .
  Ik zou zeggen neen tegen digitale meter zolang ze die functie op afstand kunnen uitvoeren .

 • Frank schreef:

  Wat je nu in de zomer overhebt aan stroom kan je in de winter, tot de meteropname, terug verbruiken. Dit zal m.i. niet meer mogelijk zijn.
  We zijn sowieso de dupe.

 • Frank schreef:

  Correct !
  Onze besparingen en investeringen gaan ons zuur opbreken.
  We moeten betalen voor wat we gratis geven. Van diefstal gesproken.

 • Frank schreef:

  Waar ter wereld moet je betalen voor wat je gratis weggeeft, stroom in ons geval.
  Wat een achterlijk land die ons op alle domeinen pluimt.

 • Frank schreef:

  Bedenktijd eisen, dat mag zeker…

 • Frank schreef:

  Ik heb mijn gasverwarming uitgezet en gebruik nu mij eigen stroom met electrische verwarming.
  Men gaat het tegenovergestelde bereiken van wat men wil bereiken, minder stroom wordt meer stroomverbruik, niets op het net. Bedankt Vreg.

 • Frank schreef:

  Jean, jij gelooft nog in de Sint zeker?
  Overdag zal je,mits de zon schijnt, je eigen energie kunnen gebruiken en zelfs dat is niet zeker. S’nachts moet je sowieso afnemen.
  Het rare is dat je moet transport betalen voor wat je gratis aan de leveranciers geeft, en nog eens als je het weer afneemt.
  Ik zet al mijn toestellen s’nachts uit nu, dus zal er meer verbruik zijn op piekmomenten, wat weer niet de bedoeling was.

 • Patrick schreef:

  Bij verplicht plaatsen van een digitale niet terugdraaiende kWh meter zal ik geen enkel kWh gratis in het net weggeven. Ik verwarm dan mijn sanitair warm water op een elektrische boiler, aangestuurd door een PLC die de injectie in het net vaststelt en onmiddelijk de boiler inschakelt. Dit in serie op mijn bestaande gasboiler, die dan meestal geen gas meer zal verbruiken. Et voilà !

 • Marc schreef:

  Bij mij geen digitale meter. Voornaamste reden? Het moment waarop ze de ‘opname’ gaan doen!
  Eind september kreeg ik al een mail om de standen door te geven, amhoewel mijn meter is aangepast naar enkelvoudig eind oktober vorig jaar. Gebeld met de Vreg : uiterlijk 25/11 moet ik de standen doorgeven, dat wil dus zeggen dat ik nog 1.5 maand gebruik kan maken van mijn opgespaarde stroom!
  Trouwens het op 0 zetten na doorgeven meting, ook al heb je nog 500 of 1000kw tegoed is diefstal,we betalen immers al prosumertaks!

 • Marc schreef:

  Op welke exacte datum is de éénmalige meteropname met een digitale meter?
  Nu vragen ze meer dan een maand op voorhand de stand op, wat zeer nadelig in het geval je een overschot hebt en voor de winter staat.

 • Albert schreef:

  Ik heb in april dit jaar 2019, zonnepanelen geplaatst. Ik heb toen mijn oude teller verplicht laten vervangen voor een beter rendement, kostprijs 75€.
  Nu zes maand later janken ze om een digitale meter te plaatsen. Uiteraard heb ik nog een 1200kw in overschot. Buren krijgen geen vraag voor vervanging meter, dus het klopt, ze zijn er op uit om de winst die we hebben nu, ongedaan te maken, dat ze een digitale meter willen plaatsen moet toch voor hen een meerwaarde zijn en NIET voor de klant.
  Maar mag ik die vervanging weigeren? Mijn nieuwe analoge meter is zeker .’……. nog belange niet versleten.

 • john Verheijen schreef:

  Hee Jean,
  Ik zie je op alle sites commentaar geven, en vraag mij maar een ding af.
  Voor welke energiemaatschappij werk jij?????
  Deze meter is een nadeel, hoe dan ook.

 • john verheijen schreef:

  Hee Jean nogmaals de vraag.
  Voor wie werk jij??????
  Fluvius, Vreg?

 • john verheijen schreef:

  Jean, Jean.
  Wat word ik moe van jou commentaar!
  Je lijkt wel een wandelend reclamebord van Fluvius.
  Het lijkt wel of je betaald word om hier en op andere sites nodeloos commentaar te geven.
  Het is allemaal bullshit wat je verkondigd.
  Stop met deze site en andere te vervuilen met je onzin.

 • patrick schreef:

  Als men de zonnepaneeleigenaars een kloot wil aftrekken, waarom trekken deze de netbeheerders dan geen kloot af? Als elke (of toch zo veel mogelijk) zonnepaneeleigenaar op een zonnige zomerdag in het weekend eens via internet collectief afspreekt om bijvoorbeeld allemaal om 10u hun zonnepanelen af te schakelen en na 5 minuten terug op te zetten en dit gedurende een uurtje blijven herhalen, dan zal het geen uurtje duren voordat het ganse elektriciteitsnet plat ligt. We beseffen niet hoeveel macht we hebben, we moeten ze enkel eens aanwenden. Misschien worden ze dan eens wakker.

 • Jean D schreef:

  En op die manier Patrick ga je besparen op gas en op stroom aangestuurd door uw digitale meter. Gij ziet het voordeel dus wel maar vele anderen zien het niet. En weet als je dan toch nog in het net injecteert bovenop uw besparing ga je tot 15j na installatie nog eens op dat deel besparen want voor dat deel moet je geen stroom betalen. Het wordt afgetrokken van uw afname.

 • Jean D schreef:

  Hoezo John, Ik probeer aan te tonen dat je kan besparen met je digitale meter zoals Patrick doet. Dat zal dan toch niet in het voordeel zijn van energieleveranciers. Integendeel.

 • Jean D schreef:

  Klopt helemaal niet. Als er overspanning komt op het net door te veel injectie slaat uw omvormer automatisch uit. Dat is een ingebouwde veiligheid waaraan alle omvormers moeten voldoen.

 • Jean D schreef:

  Ik kan u verzekeren dat ze de stroom niet stelen. Ik heb al een afrekening gehad met mijn digitale meter door te veranderen van leverancier en alle stroom positief of negatief werd in rekening gebracht. Overschotten worden dus afgetrokken.

 • Jean D schreef:

  Stel dat dit zou lukken wat ik zeer betwijfel dan zou het wel eens kunnen zijn dat er verschillende mensen nooit meer wakker worden. Stel dat de schade je hiermee zou berokkenen pas na 10 uur hersteld is. Dan heb je minstens 1 dag verkeerschaos, geen mobiel netwerk meer, burgers kunnen geen hulpdiensten meer bereiken. Fabrieken vallen stil, ziekenhuizen moeten het 10 u kunnen uithouden op noodgeneratoren. Ik denk dat quantanomo dan wel te klein zal zijn om alle verantwoordelijken hiervoor te herbergen.

 • Nicola schreef:

  Waarom is de meter die ik nu heb niet van mij terwijl ik 600 euro voor een niewe heb moeten neertellen omwilme dat ik 380 volt heb moeten aansluiten omdat ik veel panelen heb willen plaatsen

 • Nicola schreef:

  Jean heb 43000 euro betaalt voor mijn panelen wie betaalt mij die terug ??? Nu heb ik geeeen verbtuik koop al 8 jaar geen mazout meer dus bespaar al hele hoop geld met die nieuwe teller die niet terug draait kan ik weer mazout gaan tanken

 • Robert schreef:

  Voor het lezen van de situatie in Amerika, en vooral de achterliggende gedachte van de grote energie leveranciers alsmede de gezondheidsschade kijk eens naar deze video
  https://www.youtube.com/watch?v=8ZTiT9ZSg3Q

 • Thomas Panda schreef:

  Ik probeer alvast de plaatsing van een digitale meter bij mij thuis wat uit te stellen. Mijn brief aan fluvius en de rest van het verhaal kunnen jullie op
  ikwilgeendigitalemeter.blogspot.com
  vinden . Misschien kunnen er hier anderen ook hun voordeel doen met de tekst van mijn brief?

 • Jan Moerman schreef:

  Dag Mario, bedankt voor de link maar ik kom uit op epexspot, en wat daar allemaal is niet simpel voor de gemiddelde leek.. kan je wat uitleg geven, aub? Ik zie ‘day ahead’, intraday, en dergelijke, maar de prijs van uur tot uur? Staan er ook ergens grafiekjes? Alvast bedankt.

 • Dictus Jurgen schreef:

  Dit klopt wel, het uitslaan van de omvormer gebeurd alleen als je eigen installatie een te hoge opbrengst op het net gaat zetten, dit gaat niet op als het een collectief te hoge opbrengst is.

 • Lolo schreef:

  ZEER GOED NIEUWS over SS VERPLICHTING Digitale Meters te plaatsen. Dus allemaal weigeren. We moeten de stroommaffia (politici in de raden van bestuur van de stroommaffia) stoppen die ons met deze digitale meter achterbaks beter en efficiënter willen pluimen. Deze meter willen ze door onze strot duwen om de gemeentekassen te blijven vullen en zelfs de staatskassa, BTW enz. (Het Grondwettelijk Hof vernietigt deels de ordonnantie die de uitrol van slimme meters in Brussel regelt. Het doet dat omdat mensen die elektrogevoelig zijn niet kunnen weigeren.) https://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-meters-teruggefloten-omdat-ze-elektrogevoelige-personen-niet-beschermen/article-news-1679247.html?fbclid=IwAR2mMToJqyFuL-xPTJGsLoQV1blvm30S2KPa7QI3_tbuwzkkWuN-LnnsIqs

 • Joseph schreef:

  Ik denk zelfs, dat wij na het plaatsen van de slimme meter onze privé daardoor schenden. Ze weten namelijk wanneer wij stroom afnemen na elk kwartier!?
  Heeft daar al iemand aan gedacht!!
  ( Ha, ha,… Vanavond word er geen stroom verbruikt nu kunnen wij inbreken ze zijn niet thuis!!!!!)

 • Geoffrey schreef:

  De klojo’s hebben het dus te niet gedaan 9000 euro aan zonnepanelen voor niks.

 • Cathy schreef:

  Same Here, ik heb sinds 2018 48 zonnepanelen voor 16000euro en vorige week zijn ze verplicht een digitale meter komen hangen, terugdraaiende teller, geen probleem madam.
  Ik ben furieus, ik snijd de kabel aant straat door en steek batterijen, alst moet, heel mijnen hof vol.

 • Roel schreef:

  De vurige pleitbezorger ” Jean ” kan het nu eens komen uitleggen . Ik was jou posts even aan het nalezen … Nu blijkt dat de terugbetaling van je geleverde elektriciteit niet verplicht moet vergoed worden door de maatschappijen . Waar sta je nu met je verhaaltjes he . Het was te verwachten , vanaf ze controle hebben doen ze wat ze willen , en dat is u pluimen tot er geen veer meer op u lijf staat .

 • De paemelaere Daniel schreef:

  geachte als ze onze voordelen van mij zonnepanelen afnemen is het toegelaten om belastingen te ontduiken ???
  graag een reactie

 • luc schreef:

  beste, heb een installatie laten plaatsen in 2009 kostprijs 19107 euro,ben een contrcat aangeboden van 20 jaar dat mijn meter terug mag draaien op momenten dat ik mijn opgewekte stroom niet verbruik,dit om later op momenten dat ik weinig of geen energie opwek te gaan verbruiken JAWEL dit was GRATIS tot dat de prosumententarief eraankwam! Ik ontvang ook nog hierbovenop 450 euro per 1000 kw opgewekte stroom,beste indien je van plan bent een nieuwe slimme???”voor uwe zak te vullen”,bij mij komt plaatsen zal dit NIET,NIET,NIET doorgaan ik doe geen contractbreuk U bent de breker, het enige wat u van mij mag doen is de kabel die van mijn omvormer komt doorknippen,en je mag mijn installatie van mijn dak halen aan de helft van de prijs dat ik toen betaald heb, snapt je??? ik geen voordeel meer van mijn opgewekte energie U OOK NIET het enige voordeel dat hier bij mij kan halen is een volledige installatie aan de helft van de prijs,moet het maar op uw dak leggen,ik hoop dat iedereen die panelen op zijn dak liet plaatsen de installateur van die slimme meter de laan uitstuurd,wat voor apemanieren zijn dat eerst iedereen ophitsen om zonnepanelen te leggen en eenmaal het grote deel van de daken volliggen de opgewekte energie PAKKEN om dan aan devolle prijs te verkopen!GANGSTERS

 • Toebat schreef:

  Ja Cathy dan nog maar te zwijgen van de jaarlijkse prosumenten taks dat we zullen moeten blijven betalen, pas special nog in Dec.2020de installatie laten plaatsen special voor de terug draaiende teller en nu zal ik mijn energie op het net steken de maatscahppij gaat die aan vol tarief verkopen en als ik mijn energie terug nodig heb in de winter zal ik ervoor moeten betalen dus maw mijn investering gaat in rook op

 • danny schreef:

  ik wil voornamelijk geen spionnen in mij huis,het word bijna onmogelijk om nog een toestel te vervangen,wat zich niet met wifi wil verbinden.ik doe er alles aan om dat te vermijden,dus die water gas en electriciteitsmeters moet ik niet.en als ze hem absoluut willen installeren.zetten ze hem maar buiten op de straat

 • Hugo schreef:

  Als ik een digitale meter verplicht moet laten instaleren zet ik bij afwezig mijn zonnepanelen AF, ik niets zij ook niet. slechtste investering die ik ooit gedaan heb. Ik heb in Nederland ook zonnepanelen en een digitale meter, zelfs nog met dag- en nachtteller,maar daar is 1 Kw geleverd min -1 Kw van de factuur.

 • linda schreef:

  Wanneer ik het plaatsen van zo een meter uitstel vanwege corana en ernstege ziekte van mij echtgenoot die regelmatig in het ziekenhiis , kan men dan de kosten voor het pkaatsen van die meter aanrekenen op een latere datum
  De telefoniste dreigde dat het plaatse van zo een meter een kost meebrengt als ze later mieten terugkomen
  Kan de zomaarik ben immers geen vragende partij voor een nieuwe meter

Leave a Reply