Skip to main content

De wereldwijde uitrolsnelheid van zonnepanelen wordt in de periode tot 2030 verzevenvoudigd. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe marktdata van het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

De nieuwste cijfers van IRENA laten zien dat hernieuwbare energie eind 2021 een opgesteld vermogen kende van 3.064 gigawatt; een toename van 9,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

88 procent marktaandeel

Hoewel waterkracht met 1.230 gigawatt nog altijd het grootste aandeel van de wereldwijde opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie uitmaakt, domineren wind- en zonne-energie bij de uitrol van nieuwe productiecapaciteit.
Samen hadden beide technologieën een aandeel van 88 procent bij de uitrol van alle nieuwe hernieuwbare-opwekcapaciteit in 2021. Zonne-energie leidde de dans met een groei van 19 procent, gevolgd door windenergie met een groei van 13 procent.

4 gigawatt minder

Ondanks de bemoedigende wereldwijde trend, laat de nieuwe World Energy Transitions Outlook van IRENA zien dat de energietransitie verre van snel of wijdverbreid genoeg is om de gevolgen van klimaatverandering af te wenden. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten hernieuwbare energiebronnen sneller groeien dan de vraag naar energie. Veel landen hebben dit punt echter nog niet bereikt, ondanks een aanzienlijk toenemend gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor elektriciteitsopwekking.
Dat blijkt ook wel uit het feit dat vorig jaar 3 gigawatt minder hernieuwbare-opwekcapaciteit werd in gebruik genomen dan een jaar eerder.

Technologie (gigawatt) Geïnstalleerd in 2020 Geïnstalleerd in 2021
Windenergie 111 93
Zonne-energie 127 133
Waterkracht 20 19
Bio-energie 2 10
Geothermie <1 2
Totaal 261 257

Onderstaande grafiek laat zien dat om de 1,5°C-doelstelling te halen, moet in alle regio’s alle soorten hernieuwbare-opwekcapaciteit fors moet worden opgeschaald. Azië, Noord-Amerika en Europa zullen tegen 2030 meer dan 80 procent van de installaties voor hun rekening nemen. Azië moet 4 keer opschalen om tegen 2030 meer dan 5.400 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit te bereiken, terwijl Noord-Amerika en Europa de installaties respectievelijk moeten vervijfvoudigen en verdrievoudigen.
Bron: Solarmagazine.nl, 23 april 2022

Leave a Reply