Skip to main content

In de zonnepanelensector wordt voortdurend gezocht naar manieren om het rendement van zonnecellen te verhogen en anderzijds om de productiekosten van de panelen te verlagen. De nieuwe ‘PERC’ technologie levert een combinatie van beide voordelen.
De PERC (passivated emitter rear cell) technologie voorziet een extra diëlektrische passivatielaag onderaan de zonnecel. Deze laag vermindert substantieel de recombinatie van elektronen, of met andere woorden de neiging van elektronen om te recombineren en zo de doorgang van vrije elektronen te blokkeren hetgeen uiteraard nefast is voor de efficiëntie van de cellen.
Je zou dit fenomeen kunnen vergelijken met een snelweg, waarbij auto’s de elektronen vertegenwoordigen die zich door de cellen voortbewegen. Hoe meer verkeer (d.w.z. elektriciteit) zich vrij kan bewegen op de snelweg, hoe meer energie er geproduceerd wordt. In een conventionele zonnecel recombineren elektronen voortdurend en veroorzaken zij opstoppingen, die je nog het best met files op de snelweg zou kunnen vergelijken. De extra passivatielaag zorgt voor nieuwe banen om het elektronenverkeer te minimaliseren, waardoor de stroom zonder hinder kan vloeien.
PERC
 Afbeelding: Sun Edison

Verder reflecteert PERC technologie minder licht en heeft ze een hogere interne reflectie dan standaard cellen, hetgeen ook bijdraagt aan een extreem efficiënte zonnepanelentechnologie. Bovendien kunnen dankzij PERC gevoelige kostenbesparingen gerealiseerd worden in het productieproces.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat zonnepanelenproducenten vandaag massaal inzetten op het implementeren van de PERC technologie. Zo kondigde JA Solar aan dat het zijn huidige productiecapaciteit voor PERC van 700 MW vóór het einde van 2016 zal optrekken tot een capaciteit van 1,4 GW.
Bron: Sun Edison
 

Leave a Reply