Skip to main content
De Vlaamse overheid heeft besloten om vanaf 2017 de individuele energiepremies fors terug te schroeven. Daarnaast maakt de voordelige combipremie voor muur- en glasisolatie (tot 2.100 euro) plaats voor een totaalrenovatiebonus. Maar wat is precies het doel van deze maatregel?
Ben je van plan om te renoveren? Dan moet je vanaf 2017 rekening houden met nieuwe regels om te profiteren van voordelige premies. Zo dalen de individuele energiepremies, zoals voor het isoleren van je dak. Maar ook je gevel renoveren én tegelijk je ramen vervangen wordt minder interessant. Want de voordelige combipremies voor muur- en glasisolatie maken plaats voor een totaalrenovatiebonus. Op die manier wil de Vlaamse overheid globale renovaties stimuleren en zorgen voor meer energiezuinige woningen.
Voor het berekenen van je totaalrenovatiebonus zijn er 7 verschillende categorieën van investeringen:
• Dak
• Beglazing
• Muur
• Vloer
• Warmtepomp
• Zonneboiler
• Ventilatie
Combineer je binnen de 5 jaar drie categorieën? Dan krijg je vanaf 2017 een bonus van 1.250 euro. Dit bovenop de individuele energiepremies. Je krijgt 4.750 euro extra als je ze alle zeven combineert.

Conclusie

Heb je individuele investeringen gepland, zoals het isoleren van je dak of het vervangen van je ramen? Dan laat je de werken het best dit jaar nog uitvoeren. Ben je van plan om grotere renovatie uit te voeren? Dan heb je nog tijd, want volgend jaar profiteer je van een totaalrenovatiebonus.
In elk geval: energiezuinig wonen wordt steeds belangrijker. Zo wordt het wettelijke E-peileis voor nieuwbouwwoningen tegen 2021 in alle gewesten vastgelegd op E30 en verdwijnen de premies. Je renoveert dus het best op tijd met het oog op de toekomst.
Bron: Dossier Bouwen & Renoveren 2016

Leave a Reply