Skip to main content

De Vlaamse regering wil tegen 2020 een derde meer zonne-energie produceren in Vlaanderen en bijna 40 procent meer windenergie. Dat staat in het nieuwe energieplan 2020 van de Vlaamse regering. “Het is een ambitieus plan, maar moeilijk gaat ook”, zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Vandaag keurde de Vlaamse regering het energieplan van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) goed. Dat plan trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. Tegen 2020 wil de regering een derde meer zonne-energie produceren en ruim 40 procent meer windenergie. Als Vlaanderen de internationale doelstellingen voor hernieuwbare energie wil behalen, moeten er tegen 2020 280 nieuwe windmolens en 6,4 miljoen zonne-panelen bijkomen.
Om dat te halen, hoopt de Vlaamse regering via voordeliger energie-leningen particulieren te overtuigen om in zonnepanelen of windmolens te investeren. “Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze subdoelstelling voor zonne-energie”, meent Tommelein. “Onze plannen zijn dus ambitieus maar niet onrealistisch. We hebben geen tijd te verliezen, daarom heeft de Vlaamse regering vandaag reeds de aanpassingen aan de energielening goedgekeurd. Het is nu enkel nog wachten op de adviesorganen en dan gaan we van start!”
Tandje bijsteken indien nodig
De Vlaamse regering zal de subdoelstellingen ieder jaar evalueren. “Op die manier kunnen we tijdig een tandje bijsteken waar nodig. Mijn grootste wens is dat de bevolking en de bedrijven het nog beter doen dan we hebben vooropgesteld en dat we onze doelstellingen sneller behalen dan voorzien”, aldus Tommelein.
Bron: deredactie.be 

Leave a Reply