Skip to main content

Om de energietransitie naar een systeem met meer hernieuwbare energie vlot te laten verlopen, worden digitale meters geplaatst. Hierdoor kan het energieverbruik in realtime opgevolgd worden. Met een energiemanagementsysteem kunnen consumenten dan hun energierekening onder controle te houden.
“Het energielandschap is in volle verandering, we evolueren naar een groenere, CO2-neutrale samenleving”, legt Pieterjan Renier van VREG uit. “We zullen steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken. Elektriciteit zullen we meer en meer lokaal opwekken, vaak op basis van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind.”
“Om die energietransitie betaalbaar te houden zijn digitale meters een belangrijke bouwsteen. Meten is immers weten. Met digitale meter en bijhorende energiebeheersystemen krijgen gezinnen en bedrijven beter inzicht in hun energieverbruik en kunnen ze daarmee actief aan de slag gaan. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • minder te verbruiken
  • te verbruiken wanneer elektriciteit het goedkoopst is
  • verbruik zoveel mogelijk af te stemmen op momenten waarop zonnepanelen energie produceren”

Capaciteitstarief

“Vanaf midden volgend jaar verandert de elektriciteitsfactuur. Een deel van de factuur wordt dan afgerekend op basis van vermogen (in kW), vandaag is dat nog op basis van verbruik (in kWh). Vooral huishoudens met grote verbruikers zoals een elektrische wagen of warmtepomp zullen er baat bij hebben het verbruik te spreiden. Dat kan perfect met behoud van comfort door de toestellen slim aan te sturen door energiebeheersystemen die verbonden zijn met de digitale meter.  Dat is niet enkel goed voor de eigen portefeuille, we kunnen er tegelijkertijd op termijn miljarden euro’s aan netkosten mee besparen. Daardoor blijft de factuur voor iedereen betaalbaar.”
“Om de energietransitie naar een systeem met meer hernieuwbare energie vlot te laten verlopen, worden digitale meters geplaatst”, zegt Paul Jacobs van Volta, Kruispunt van elektrotechniek. “Hierdoor kan het energieverbruik in realtime opgevolgd worden. Met een energiemanagementsysteem kunnen consumenten dan hun energierekening onder controle te houden.”
“Met een Energy Management systeem kan je je elektrische verbruikers zodanig gaan aansturen zodat je beneden een bepaalde capaciteit blijft. Dat wordt zeer interessant in de toekomst, want het capaciteitstarief komt eraan. En met dat capaciteitstarief gaat je energiefactuur voor een stuk afhangen van het totaal benodigde vermogen en minder van de energie die je gaat afnemen. Bovendien kunnen energieleveranciers door de invoering van de digitale meter dynamische tarieven aanbieden. Dat betekent dat de prijs van een kWh zal verschillen van dag tot dag en van uur tot uur. Daar kan je bijvoorbeeld handig op inspelen door sanitair warm water te gaan opwekken op het moment dat de prijs van energie het laagst is.

Intelligente sturing

“Daarnaast hebben we thuis en in bedrijven steeds meer elektrische verbruikers”, vult Geert Verhoeven van Volta aan. “Denk maar aan de opmars van warmtepompen, elektrische wagens en plug-in hybrides. Als er veel elektrische wagens tegelijk laden, bestaat het risico dat ze te veel vermogen vragen ten opzichte van wat de installatie van het gebouw kan bieden. Daarom is het sterk aangewezen om een systeem te hebben dat intelligent of gecoördineerd kan laden.
Op deze manier verzoen je volgende drie aspecten met elkaar:

  • Bedrijfscontinuïteit
  • Laadcomfort EV-rijder
  • Vermijden overbelasting lokale net

Bron: Z-Energy, 14 september 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Markske schreef:

    Wat ben je met een goedkoper tijdstip elektriciteitsprijs als je maar een verbruiker van 2500W (wasmachine) voor korte tijd kan gebruiken?
    En als je meer verbruikt op t zelfde tijdstip dan gaat een ander (capaciteitstarief) met uw korting kopen!

Leave a Reply