Skip to main content

Door de installatieboost is ook in Vlaanderen het aantal klachten over uitvallende omvormers door spanningsproblemen het afgelopen kalenderjaar opgelopen en vragen steeds meer Vlamingen compensatie aan. Netbeheerder Fluvius stelt reactief én proactief aan oplossingen te werken.

Hexagoon-analyse

De incidenten doen zich vooral voor in regio’s waar woningen geografisch erg verspreid liggen, en waar het elektriciteitsnet vooral is opgebouwd met lange stroomkabels. In combinatie met veel injectie van zonne-energie op het stroomnet zorgt dit voor spanningsproblemen.

Vaak is een kleine aanpassing aan het stroomnet of de netaansluiting voldoende, maar als er echt te veel injectie is op een en dezelfde kabel, volstaat dat ook niet, benadrukt de netbeheerder. Voor die gevallen werkt Fluvius proactief aan oplossingen, waaronder het vernieuwen van kabels en leidingen en het plaatsen van nieuwe distributiecabines. Om de vraag te beantwoorden hoeveel nieuwe distributiecabines er nodig zijn en waar die precies moeten komen, werkt de netbeheerder voortaan met een zelfbedachte analysetool: de hexagoon-analyse.

Zeshoeken

Met deze hexagoon-analysemethode kan Fluvius het elektriciteitsnet in Vlaanderen opdelen in zeshoeken – hexagonen – en de meest optimale investering per zeshoek bepalen en spanningsproblemen proactief aanpakken.

Ook kan de netbeheerder ermee anticiperen op de groei van het aantal warmtepompen en elektrische voertuigen – die evolutie betekent immers naast de toename aan zonnepanelen, een extra druk op het elektriciteitsnet – en zo de meest optimale zoeklocatie van nieuwe cabines bepalen. Fluvius benadrukt tot slot niet enkel en alleen te beslissen op basis van de hexagoon-analyse, maar zich bijvoorbeeld ook te baseren op klantvragen en op de komst van nieuwe verkavelingen en appartementen.

Bron: Solarmagazine.nl, 25 mei 2023