Skip to main content

175 bedrijven uit de wereldwijde zonne-energiesector hebben een belofte ondertekend van de Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA) om dwangarbeid in de toeleveringsketen tegen te gaan.

Door de toezegging te ondertekenen, verklaren de bedrijven dat ze zich inzetten om dwangarbeid te helpen voorkomen en ervoor te zorgen dat de producten die ze gebruiken geen banden hebben met dwangarbeid in de regio Xinjiang in China, of waar dan ook ter wereld. Op de lijst met namen prijken onder meer een aantal Chinese fabrikanten.  Maar ook een bedrijf als Tesla heeft de belofte ondertekend.

Traceerbaarheidsprotocol

SEIA riep Amerikaanse bedrijven afgelopen herfst al op om geen silicium meer uit de Chinese regio Xinjiang te importeren. In de regio zou sprake zijn van mensenrechtenschendingen.
De nu ondertekende belofte maakt deel uit van een industriebrede inspanning onder leiding van SEIA ter ondersteuning van de ontwikkeling van een traceerbaarheidsprotocol voor zonne-energieproducten.

Xinjiang verlaten

‘We zijn er trots op dat we achter deze bedrijven staan ​​en ons fel verzetten tegen het gebruik van dwangarbeid in de toeleveringsketen van zonne-energie’, stelt John Smirnow, vicepresident Marktstrategie bij SEAI. ‘Dwangarbeid wordt in onze branche niet getolereerd. Gezien de meldingen van arbeidsmisbruik in Xinjiang en het onvermogen om daar onafhankelijke audits uit te voeren, moeten zonne-energiebedrijven hun toeleveringsketens onmiddellijk uit de regio verplaatsen. We doen hier nu al een aantal maanden een beroep op en verwachten dat de meeste grote leveranciers uiterlijk in juni 2021 uit deze regio zijn. We zullen blijven samenwerken met wetgevers, douanebeambten, de regering van president Biden en onze internationale partners om ervoor te zorgen dat de import van zonne-energieproducten bewezen vrij is van dwangarbeid.’

Politieke druk

‘Binnen de zonne-energiesector neemt de politieke druk toe om de toeleveringsketen te heroverwegen’, verklaart Johannes Bernreuter, hoofd van het in silicium gespecialiseerde marktonderzoeksbureau Bernreuter Research, tegenover persbureau Bloomberg. ‘Het is moeilijk om op dit moment een toeleveringsketen te hebben zonder productie in Xinjiang.’
Volgens Bernreuter komt ongeveer 45 procent van het wereldwijde aanbod van polykristallijn silicium – de belangrijkste grondstof voor zonnepanelen – uit de regio Xinjiang. Bloomberg stelt dat diverse van ’s werelds grootste zonnepaneelfabrikanten die de belofte van SEIA hebben ondertekend, leveringscontracten hebben met in Xinjiang gevestigde siliciumfabrikanten.
Bron: Solarmagazine.nl, 12 februari 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply