Skip to main content

Door de inval van Rusland in Oekraïne moet de EU haar verbruik van fossiel gas dringend terugdringen. Zonne-energie kan een belangrijke rol spelen bij het bereiken van deze doelstelling.

De oorlog in Oekraïne heeft de wereldwijde gascrisis verergerd. Deze begon ondertussen meer dan een jaar geleden. Dat heeft geleid tot een haast van Europa om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen. Ze probeerden hier een diversificatie van het aanbod te creëren, met als gevolg dat de gasprijzen tot ongekende hoogten zijn opgedreven.

In de zomermaanden van 2022 produceerden we een recordaantal zonnestroom van 99 TWh. Hierdoor spaarde de EU een aankoop van 20 miljard kubieke meter extra fossiel gas uit.Op basis van de gemiddelde dagelijkse gasprijzen van mei tot augustus komt dit neer op vermeden gaskosten van 29 miljard euro.  Alleen al de jaar-op-jaar groei van zonne-energie met 22 TWh leverde een besparing op van 4  miljard kubieke meter op, goed voor een  besparing van meer dan 6 miljard euro.

Infographic van Ember gas EU over de besparing dankzij zonne-energie.

Deze bijdrage van zonne-energie is cruciaal. De reden hiervoor is de bedreiging van de zekerheid van gasvoorziening door de beperking van de leveringen uit Rusland via de Nord Stream I-pijpleiding. De EU probeerde de voorbije maanden wanhopig om de gasopslag op 90% te brengen tegen november. De extra vraag naar gas in de zomer zou ernstige gevolgen hebben voor deze winter. Economisch gezien zijn hogere energiekosten het laatste wat gezinnen in de EU nodig hebben.

Bron: Ember-climate.org